fallback

Буйтер: Преструктурирането на дълга на Испания става все по-вероятно

Главният икономист на Citigroup се съмнява, че страната разполага с достатъчно ресурси, за да капитализира банковата система

11:39 | 28.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Рискът Испания да поиска преструктуриране на дълговете си вече е доста по-голям, отколкото в началото на кризата. Такова мнение е изразил главният икономист на Citigroup Уилям Буйтер, пише MarketWatch.

Испания вероятно ще влезе в някаква разновидност на преговори с Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд като условие за подкрепа към страната и банките, смята Буйтер.

Преди седмица главният икономист на Citigroup, който е и бивш член на ръководството на Английската централна банка, изрази притеснения, че Испания може да прибегне до банкрут, за да реши проблемите си.

Неговото мнение е, че Испания може да избегне преструктурирането на дълга, но това би изисквало множество радикални и структурни мерки. Към момента правителството, домакинствата, фирмите и банките в страната са твърде задлъжнели, а поевтиняването на имотите усложнява ситуацията.

Всичко това изисква доста усилия, за да бъде преодоляно, но според Буйтер властите може би нямат достатъчно ресурси, за да „капитализират адекватно“ банковата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:16 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още