fallback

S&P: Руските финанси са уязвими от цената на петрола

Ако цената на петрола падне с 10 долара за барел годишните приходи на Кремъл ще изтънеят с 26 млрд. долара

20:25 | 26.03.12 г.

Руските финанси ще бъдат сериозно засегнати от евентуален устойчив спад на цените на петрола, посочва кредитната агенция Standard and Poor's, цитирана от BBC.

Според агенцията ако цената на петрола падне с 10 долара за барел това би понижило годишните приходи на Кремъл с 26 млрд. долара.

S&P изтъква, че за да балансира бюджета си през настоящата година Русия се нуждае от средна цена на петрола от около 120 долара за барел.

В изследването си S&P използва цената на сорта Урал, който се търгува за около 125 долара за барел. S&P предупреждава, че ако цената на петрола падне до 60 долара за барел ще се наложи да понижи рейтинга на страната.

S&P прогнозира, че цената на петрола вероятно ще остане над 100 долара за барел, но също така подчертава, че риск от рязък спад все пак съществува.

„Само допреди малко повече от 2 години средната цена на петрола наистина беше 60 долара за барел, а година по-късно все още не надхвърляше 80 долара“, казва Кай Съкенброк, анализатор на Standard & Poor's.

Повишаването на цената на петрола позволи на руското правителство да увеличи разходите си през изминалата година. По време на успешната си президентска кампания Владимир Путин обеща, че през следващите 6 години ще увеличи правителствените разходи с 170 млрд. долара.

За осъществяването на тези планове цената на петрола трябва да достигне 150 долара за барел, посочва Standard & Poor's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:49 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още