fallback

Бизнес доверието в Германия достигна 8-месечен връх през март

Най-голямата европейска икономика вероятно ще се върне към растеж въпреки дълговата криза

12:46 | 26.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Бизнес доверието в Германия неочаквано нарасна до 8-месечен връх през март, което предполага, че най-голямата европейска икономика ще се върне към растеж въпреки дълговата криза, съобщи Bloomberg.

Индексът на института Ifo, който се изготвя на базата на проучване сред 7 хил. мениджъри, отбеляза ръст до 109,8 пункта, докато икономисти прогнозираха, че ще остане без промяна спрямо февруари.

През месеца промишленото производство в Германия  се сви на фона на непрестанното свиване на разходите на домакинствата и на правителствата в еврозоната – основен пазар за Германия.

Същевременно обаче беше постигнат прогрес в борбата с дълговата криза, а Европейската централна банка (ЕЦБ) инжектира близо 1 трлн. долара в банковата система на еврозоната. Тези два фактора са изиграли важна роля за подобряването на инвеститорското доверие.

Икономиката на Германия се сви с 0,2% през последното тримесечие на 2011 г., но се очаква оживление още през първото полугодие, тъй като безработицата се понижи до най-ниско ниво от две десетилетия и разходите на домакинствата се увеличават.

Още в началото на март президентът на ЕЦБ Марио Драги посочи, че перспективите пред европейската валутна общност значително са се подобрили и има много признаци за възстановяване на доверието.

Според прогнозите на ЕЦБ растежът в еврозоната ще се възстанови до 1,1%  през следващата година. За германската икономика от централната банка прогнозират 0,8% ръст на БВП през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още