fallback

Меркел: Излизането на Гърция от еврозоната би било огромна политическа грешка

Според германския канцлер няма да има допълнителни спасителни пакети в региона, тъй като от известно време се получава преосмисляне на досегашния процес

10:53 | 26.03.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че би било огромна политическа грешка да се позволи на затъналата в дългове Гърция да напусне еврозоната и че Германия ще направи всичко, за да запази валутния съюз, съобщи ВВС.

Меркел понижи опасенията за необходимост от допълнителни спасителни финансови пакети за държави от еврозоната, заявявайки, че важните уроци са били научени.

Тя похвали програмата за строги икономии на британското правителство с аргумента, че „нито една страна не може да живее с повече от разполагаемите средства“.

Германският канцлер припомни, че Гърция многократно е заявявала желанието си да остане в еврозоната. „Тя има много слабости, но се опитва да ги преодолее, независимо дали са в управлението или в конкурентоспособността на тяхната бизнес общност. Това ще бъде дълъг и труден път“, посочи тя.

„Взели сме решение до бъдем във валутен съюз. Това не е само финансово решение, то е и политическо. Би било катастрофално, ако кажем на един от онези, които са решили да бъдат с нас: „Вече не ви искаме“, обясни позицията си Меркел.

Според нея еврозоната би била „невероятно отслабена“ от евентуално напускане от страна на Гърция. „Хората по целия свят ще се запитат: „Кой би бил следващият?“, обоснова се тя.

„Би било огромна политическа грешка да позволим на Гърция да напусне. Затова ще бъдем прями с Гърция, ще им кажем: „Ако искате да бъдете част от общата валута, трябва да си напишете домашното, но същевременно ние винаги ще ви подкрепяме“, добави тя.

По думите ѝ няма да има допълнителни спасителни пакети, тъй като от известно време се получава преосмисляне на досегашния процес.

„Някои държави приеха спасителни пакети, но не са особено очаровани от това. Те са длъжни да следват условията, наложени от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. Кое демократично правителство би поискало да остане в подобно състояние за продължителен период?“, попита тя.

Германският канцлер смята, че Европа и по-конкретно еврозоната се е „хлъзнала в кризата“ вследствие на световния финансов срив. „В момента положението е доста напрегнато“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:13 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още