fallback

Европейските индекси се понижиха след разочароващи данни за бизнес активността

Въпросът е дали ще изпаднем в рецесия или не, коментират анализатори

19:47 | 22.03.12 г.

Европейските индекси се понижиха в четвъртък след неочакван спад на индекса на мениджърските поръчки (PMI), който съживи опасенията за рецесия в едврозоната, съобщава MarketWatch.

Рязкото забавяне на производствената активност в Китай също оказа негативно влияние на фондовите пазари.

Stoxx Europe 600 изгуби 1,18% до 265 пункта, приключвайки четвърта поредна сесия на червено.

Най-сериозни загуби понесе британската Randgold Resources Ltd., чийто акции се понижиха с над 10% поради извършения в Мали военен преврат, където компанията има значителни операции.

Миннодобивните компании се оказаха сред най-сериозно засегнатите след публикуването на разочароващите предварителни данни от индекса на мениджърските поръчки на HSBC за март. Индексът неочаквано се понижи, след като индустриалните поръчки достигнаха 4-месечно дъно.

През март PMI се понижи до 48,1 пункта от 49,6 пункта през февруари. В същото време заетостта в еврозоната достигна до 3 годишно дъно. Стойности на PMI под 50 пункта означават спад.

„Днешните данни повишават шанса за по-съществено разхлабване на валутната политика в Китай. Ново понижение на капиталовите изисквания с 50 пункта е неизбежно. Вероятно е и понижение на основните лихвени проценти“, посочват анализатори на Danske Bank.

„Според нас производственият PMI обрисува картина на икономическа стагнация, която не оправдава очакванията. Няма признаци за ускоряване на икономическия растеж“, допълват те.

Британският FTSE 100 се понижи с 0,79% до 5846 пункта, повлиян от негативните резултати на Rio Tinto PLC, Royal Bank of Scotland Group PLC, Lloyds Banking Group PLC и Barclays PLC.

Банковият сектор в Европа се представи слабо поради неубедителните данни за бизнес активността в еврозоната, които съживиха страховете от рецесия.

Индексът на потребителските поръчки в еврозоната, публикуван от Markit, се понижи до 3-месечно дъно през март, достигайки 48,7 пункта от 49,3 пункта през февруари.

„Въпросът е дали ще изпаднем в рецесия или не. Всеки път когато данните се влошат страхът от рецесия се възражда“, казва Предраг Дукич, трейдър на CM Capital Markets в Мадрид. „Европа е на ръба. Все още не знаем дали сме се измъкнали от кризата“.

„Всичко зависи от глобалните фактори. Това означава, че трябва да видим какво се случва с Китай, Азия като цяло и САЩ. Еврозоната не може да бъде разглеждана изолирано“, допълва той.

В САЩ макроикономическите данни се оказаха по-позитивни. За изминалата седмица първичните молби за помощи за безработни са се понижили с 5000 до 348 хил. - най-ниското ниво от февруари 2008 г. Въпреки това Уолстрийт отвори на червено.

Испанските и италианските активи отново се оказаха във фокуса на инвеститорите. UniCredit SpA  се раздели с над 2%, доходността по 10-годишните италиански ДЦК се повиши с 15 базисни пункта до 5,07%, докато тази по еквивалентните испански облигации с 10 пункта до 5,46%.

Във Франция CAC 40 се понижи с 1,56% до 3472 пункта. Societe Generale SA и Credit Agricole SA изгубиха около 3%, докато BNP Paribas SA -  2,5%.

Във Франкфурт DAX 30 се раздели с 1,27% до 6981 пункта, след като индексът на мениджърските поръчки в Германия през март разкри, че растежът на бизнес активността в страната се е забавил до 3 месечно дъно.

Сред губещите се нареждат Deutsche Bank AG, Commerzbank AG, BMW AG, Volkswagen AG и  Bayer AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още