fallback

Уилям Буйтер: За Европа най-лошото тепърва предстои

Главният икономист на Citigroup вижда допълнително преструктуриране в Гърция и Португалия, финансова помощ за Ирландия и опасност от фалит на Испания

10:55 | 22.03.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Въпреки мащабните мерки като споразумението за преструктуриране на гръцкия дълг и масовото вливане на ликвидност в банковата система, проблемите на Европа само бяха отложени за по-късна дата, заяви Уилям Буйтер, главен икономист на Citigroup пред CNBC.

“Просто спряхме, за да поемем дъх“, казва Буйтер. Операцията за дългосрочно рефинансиране „всъщност не разреши проблема и за Европа най-тежкото тепърва предстои“, добави той.

Експертът предвижда допълнителна „мащабна интервенция от страна на Европейската централна банка“ до края на тази година или в началото на 2013 г. ЕЦБ изля в банковата система на еврозоната над 1 трилион евро под формата на 3-годишни кредити при изключително ниски лихви на два етапа – през декември и февруари.

Макар че от началото на годината пазарите бяха концентрирани най-много върху опитите да се сключи споразумение за преструктурирането на гръцкия дълг, което най-накрая бе успешно осъществено в началото на този месец, вече са налице подновени опасения за останалите икономики от периферията на еврозоната.

„Ще има допълнително преструктуриране в Гърция и Португалия, Ирландия е изложена на риск, а в Испания положението в последно време се влошава драматично по отношение на публичните финанси“, предупреди Буйтер.

„Все още липсва усещане за спешни действия, а наличните средства в момента не са достатъчни, ако Испания стане държава, обвързана с програма на „тройката“, добави той, визирайки международните кредитори на Гърция, Португалия и Ирландия в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

По думите му съществена работа е била свършена само при преструктурирането на гръцкия дълг, но дори и то не е достатъчно да доведе страната до стабилно финансово състояние.

Той подчерта, че ЕЦБ се е изложила на риск чрез нарастващата си експозиция към национални дългове. „Мисля, че това бе необходимо и неизбежно. Но без съмнение то породи разногласия в ЕЦБ и създаде напрежение, което може да излезе на повърхността, когато се наложи следваща мащабна интервенция от страна на ЕЦБ“, обосновава се експертът.

Той разкритикува по-стабилните икономики в еврозоната, че на практика са поставили ЕЦБ в положение на кредитор от последна инстанция. „Не ЕЦБ е тази, която трябва да бъде сериозно изложена на риск. Финансовите власти в еврозоната, особено тези на държавите-донори, не желаят и не са в състояние да осигурят финансовия ресурс“, твърди Буйтер.

Пред Bloomberg той заяви, че рискът от фалит на Испания е нараснал, а Гърция, Ирландия и Португалия може да имат нужда от допълнителна финансова помощ, за да го избегнат.

„Испания е ключовата държава, за чието състояние се притеснявам най-много. Тя наистина тръгна в грешна посока и сега е изложена на по-голям риск от преструктуриране на националния си дълг, отколкото бе по-рано“, подчерта експертът.

Според него гръцкият дълг далеч не е поел по пътя на устойчивото развитие и може да се наложи да бъде преструктуриран отново.

Португалия най-вероятно също ще трябва да прибегне към преструктуриране, докато Ирландия може да има нужда само от допълнителна финансова помощ, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още