fallback

Гърция свила наполовина бюджетния си дефицит за януари и февруари

Дупката в хазната през първите два месеца на годината е била 496 млн. евро срещу 1,056 млрд. евро по същото време на 2011 г.

20:51 | 21.03.12 г. 1

Бюджетният дефицит на Гърция  за януари и февруари се е свил наполовина спрямо същия период на миналата година, съобщи АР.

Данни на финансовото министерство в Атина показват, че дупката в хазната е била 496 млн. евро през първите два месеца на годината. За сравнение, дефицитът за януари и февруари 2011 г. е бил 1,054 млн. евро.

Бюджетният дефицит на Гърция за първите два месеца на годината е и доста под целта, поставена от кредиторите на страната – 879 млн. евро, посочва агенцията.

Данните бяха оповестени малко след обявяването на новия финансов министър на Гърция Филипос Сахинидис. Той беше първи заместник в ресорното министерство и зае мястото на Евангелос Венизелос, който оглави социалистическата партия ПАСОК.

Рано тази сутрин парламентът в Атина одобри новата спасителна програма, която предвижда страната да получи допълнително финансиране в размер на 130 млрд. евро. Първият транш по линия на програмата страната получи преди ден.

В замяна на спасителното финансиране Гърция прие да приложи редица структурни икономически реформи, както и да направи тежки съкращения на публичните разходи, основно за секторите на отбраната и здравеопазването, както и за администрацията.

Днес гръцки медии съобщиха, че предстои закриването на над 2 хил. административни структури в 11 министерства. Предстои премахването на секретариати, дирекции и цели отдели, в много от които няма нито един служител освен началниците им, предаде БТА.

Само от премахването на позициите на началници ще бъдат спестени 6 211 200 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още