fallback

Финансовият министър на Гърция оглави социалистическата партия

Евангелос Венизелос днес ще депозира оставката си пред премиера Лукас Пападимос, като му предстои тежка борба за гласоподаватели преди изборите на 29 април

10:28 | 19.03.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос оглави гръцката социалистическа партия ПАСОК, след като беше избран от членовете на партията и нейни симпатизанти, съобщават световните агенции.

Венизелос пое ръководството на партията от Георгиос Папандреу, който беше премиер на страната, но правителството му не издържа на натиска на финансовите затруднения и падна през ноември миналата година.

Още през 2007 г. Венизелос се опита да оглави ПАСОК, но не успя да премине вътрешния вот, припомня The New York Times.

Очаква се днес Евангелос Венизелос да връчи оставката си като финансов министър на премиера Лукас Пападимос. Венизелос още в сряда обяви, че ще се откаже от поста, ако бъде избран за лидер на ПАСОК, тъй като по думите му ще му бъде невъзможно да съвместява задълженията на партиен лидер и финансов министър.

В реч по гръцката национална телевизя късно снощи Евангелос Венизелос определи изборите в ПАСОК като „успешно упражнение по политическа готовност“. Той заяви, че ще ръководи партията и нейното възраждане и че се надява да успее да поведе и Гърция по пътя на възстановяването.

ПАСОК от десетилетия е водеща партия в Гърция, като на последните избори взе над 40% от гласовете. В последно време обаче подкрепата за политическата сила се срина, основно заради тежките икономически и фискални решения, които правителството трябваше да вземе.

Партията отнесе всички негативи за предприетите болезнени икономически мерки, които предприе в замяна на спасително финансиране, за да избегне Атина фалита. Много от тези мерки засегнаха традиционно най-големите поддръжници на ПАСОК – служителите в публичния сектор. Основна задача на новия й лидер Евангелос Венизелос ще бъде да възстанови доверието в партията. Въпреки, че е обаятелен оратор, той ще има много работа да върши до изборите, които ще се проведат на 29 април.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че на предстоящите избори ПАСОК би заела пето място сред политическите сили, като ще получи 11% от гласовете. Лидер в предстоящите избори очаквано се очертава да бъде опозиционната Нова демокрация, оглавявана от Антонис Самарас, която печели подкрепата на около 25% от гласоподавателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още