fallback

UBS и Standard Chartered закупиха дял в China Cinda Asset Management

Компанията, поела лошите кредити на China Construction Bank през 1999 г., се подготвя за листване на борсата

19:03 | 16.03.12 г.

Китайската компания China Cinda Asset Management Corp обяви днес, че е набрала 10,4 млрд. юана (1,6 млрд. долара) от 4 стратегически инвеститора, за да стабилизира бизнеса си, докато се подготвя за първично публично предлагане на вътрешния и международните фондови пазари, съобщи Ройтерс.

От Cinda посочиха, че UBS, Standard Chartered, CITIC Capital и най-големият китайски пенсионен фонд National Social Security Fund ще притежават 16,5% от акциите ѝ след реализиране на инвестицията.

Продажбата на акциите оценява китайската компания на около 10 млрд. долара.

Единственият финансов съветник по сделката е била Bank of America Merrill Lynch, съобщи източник на Ройтерс, запознат с транзакцията и пожелал да остане анонимен, тъй като не е упълномощен официално да се изказва по въпроса.

Cinda е сред 4-те гигантски компании за управление на активи, създадени от Китай през 1999 г., за да поемат проблемни кредити на стойност около 1,4 трлн. юана (над 220 млрд. долара) от 4-те най-големи китайски банки като част от една от най-мащабните спасителни операции в банковия сектор. Тогава Cinda пое лошите кредити на China Construction Bank.

Останалите 3 компании за управление на активи са Orient Asset Management, Great Wall Asset Management и Huarong Asset Management.

„Ще направим първично публично предлагане в точното време в бъдеще. Подготвителните дейности са в ход, но не е поставян точен график“, заяви Джан Уейдун, секретар на борда на директорите на Cinda.

Планът на компанията за листване на борсата е в унисон с амбициите на Китай четирите структури, управляващи "лоши" кредити, да надхвърлят функциите си по преструктуриране и продажба на лоши задължения и да се превърнат в пълноценни фирми за финансови услуги. Преобразуването им се извършваше бавно отчасти защото анализаторите подозират, че са възстановили или продали по-малко от половината лоши кредити, закупени от тях през 1999 г.

Според Джан новите инвеститори в Cinda ще ѝ помогнат да изгради своето управление на активи, инвестиционното банкиране, финансовия бизнес и финансовия лизинг.

Активите на компанията са на стойност 172,4 млрд. юана (над 27 млрд. долара) в края на 2011 г., като за същата година тя е реализирала печалба от 6,38 млрд. юана (малко над 1 млрд. долара), става ясно от съобщението.

National Social Security Fund е най-големият инвеститор в настоящата сделка с около 8% на стойност 5 млрд. юана.

Новите инвеститори няма да могат да продават своя дял през следващите 3 години, а в рамките на сделката компанията ще емитира нови акции.

От Cinda добавят, че китайското министерство на финансите остава най-големия акционер в компанията и неговият дял се запазва на настоящото си ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още