fallback

ЕК: Гръцкият БВП ще започне да нараства най-рано през 2014 г.

Първият транш от новия спасителен пакет за страната на стойност 5,9 млрд. евро ще бъде преведен от ЕИФС на 19 март

18:49 | 16.03.12 г.

Гърция ще постигне икономически ръст не по-рано от 2014 г., или на 7-мата година от рецесията, се посочва в публикуван днес доклад на Европейската комисия за програмата на възстановяване на гръцката икономика, цитиран от РИА Новости.

Гърция е в рецесия от 2008 г. и финансира бюджетния си дефицит чрез кредити от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ).

„Връщането към икономически ръст, което бе обявено за следващата година, се очаква едва през 2014 г.. През следващата година в най-добрия случай в Гърция ще има стагнация“, пише в доклада.

Междувременно представителят на международните кредитори на Гърция от страна на ЕК Матиас Морс съобщи, че Европейският инструмент за финансова стабилност от името на еврозоната ще отпусне първия транш от втория спасителен пакет за балканската държава на стойност 5,9 млрд. евро на 19 март.

„Решението за първия транш бе взето от работна група на Еврогрупата в сряда, а парите ще бъдат преведени в понеделник. Не мога да кажа кога ще бъдат преведени парите от МВФ, обикновено това отнема 2-3 дни след решението на фонда, така че е възможно това също да стане в понеделник“, каза Морс.

Той добави, че МВФ ще отпуска своята част от втория спасителен пакет на траншове по 1,65 млрд. евро веднъж на тримесечие.

В сряда министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната одобриха отпускането на 39,4 млрд. евро като част от втория спасителен финансов пакет за Гърция на обща стойност 130 млрд. евро. От МВФ пък одобриха отпускането на 28 млрд. евро.

От доклада на ЕК става ясно, че за цялата 2012 г. Гърция ще получи от международните си кредитори 112 млрд. евро, за да обслужва дълговете си. През 2013 г. еврозоната и МВФ ще ѝ отпуснат 24,2 млрд. евро, през 2014 г. - 28,3 млрд. евро. През 2015 г.  кредитите ще бъдат на стойност 7,5 млрд. евро, а през 2016 г. - 1,6 млрд. евро, след което външната финансова подкрепа за Гърция трябва да бъде спряна.

От ЕК посочват, че първите 3 транша за Гърция от ЕИФС ще бъдат отпускани месечно (общо 14 млрд. евро от март до началото на лятото), след което ще станат тримесечни, както бе при първата спасителна програма за страната.

Междувременно стана ясно, че европейски и международни експерти вероятно ще останат в Гърция през следващите две години. 

Хорст Райхенбах, който оглавява международната мисия в Атина, съобщи, че експерти от поне 12 държави-членки на ЕС подпомагат властите в Атина с амбициозните реформи на публичната администрация, правосъдието и пазара на труда.

Райхенбах коментира, че няма конкретен срок, в който специалистите да си свършат работата.

“Предстои да бъдат извършени много важни структурни реформи, които бяха договорени заради втората спасителна програма, така че всички са подготвени да оказват помощ докато Гърция има нужда от нея”, коментира Райхенбах, цитиран от The Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още