fallback

Анализатор: Новите работни места в еврозоната ще останат недостатъчни

Причината е навлизането от един системен шок в друг, а изключението от общия случай е Германия, твърди анализатор на Barclays Capital

10:23 | 16.03.12 г.

Вероятно ще бъде трудно да се разкрият нови работни места в еврозоната най-малко през първата половина на годината с изключение на Германия, тъй като работодателите остават предпазливи, смята Франсоа Кабо, анализатор в  Barclays Capital, цитиран от CNBC.

Данни на Евростат, статистическата служба на Европейския съюз, показаха, че заетостта в еврозоната се е понижила с 0,2% през последните 3 месеца на годината спрямо предходните, макар че от Barclays Capital прогнозираха свиване от 0,3%.

Въпреки това Кабо подчертава, че това е вече второ поредно тримесечие на свиване на заетостта, а ръстът на брутния вътрешен продукт на 17-те държави членки в региона премина на негативна територия през последното тримесечие на 2011 г. за първи път от 2 години и половина.

„Поглеждайки напред, нашите индикатори за намеренията за наемане на персонал продължават да показват съществуваща слабост във всички държави освен Германия, където се стабилизират на сравнително високи нива“, пише той в свои бележки. „В останалите държави темпото на влошаване от началото на годината продължава да бъде сравнително бързо и поради тази причина не вещае нищо добро за бъдещите перспективи пред заетостта“, добавя анализаторът.

От Barclays Capital очакват заетостта в еврозоната да продължи да се понижава през първата половина на годината и не смятат, че икономиката ще се върне към ръст по-рано от втората половина.

Компаниите преминават през „извънредно приспособяване“ заради „неочаквания системен шок от 2008 г., който вкара световната икономика в рецесия през 2009 г.“, твърди Кабо.

Той изтъкна, че несигурността около държавите от периферията на еврозоната и особено около Гърция, разглеждана от мнозина като възможен следващ системен шок, който ще разтърси икономиката, допринася за слабото доверие.

„Тези бизнес лидери едва се възстановиха от кризата от 2008-2009 г. и приспособяването им бе осъществено по-трудно, тъй като не бе очаквано“, обяснява анализаторът. „Смятаме, че когато общото доверие на бизнеса започна да пада, а несигурността и финансовият натиск нараснаха едновременно през април-май 2011 г., те трябваше да коригират бързо нивата на заетост“, подчертава той.

През четвъртото тримесечие на миналата година заетостта в Португалия е регистрирала най-големия си спад на тримесечна база – 2,7%. Испания я следва със свиване от 1%, докато данните за Гърция и Ирландия липсват.

С най-голяма заслуга за намаляването на заетостта са строителството, търговията и туризма, сочат изчисления на Barclays Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още