fallback

Ирландия откри голямо петролно находище в морския шелф

Добивът може да достигне 3 500 барела дневно при минимално условие за експлоатация с търговска значимост от 1 800 барела

22:03 | 15.03.12 г.

Ирландската компания Providence Resources потвърди в съобщение на официалния си уебсайт, че находището Берироу в Келтско море съдържа петролни запаси, достатъчни за започването на промишлен добив, предаде РИА Новости.

Добивът може да достигне 3 500 барела дневно, а това почти два пъти над показателя от 1 800 барела, приет за минимален за започването на промишлено разработване на находището.

"Получихме потвърждение, че ... петролът е с много високо качество“, цитира ирландското издание Irish Examiner думите на главния изпълнителен директор на компанията Тони О`Райли.

През последните 15 месеца компанията извърши проучване на площ от над 300 квадратни километра. Най-добрите резултати са получени от сонда, пробила дъното на 100 метра дълбочина и на 50 километра от крайбрежието на ирландското графство Корк.

Сега Providence Resources  и партньорите им от Oil and Gas, на които принадлежат 20% от общия лиценз за проучване на петролни находища в района, започват търсенето на партньори за сондиране и разработка.

„В момента в Ирландия петролна промишленост не съществува, во се надявам, че откриването на Берироу и нашият успех в разработването на находището ще положи началото на създаването на необходимата инфраструктура“, отбелязва О`Райли.

В шелфа на Келтско море бе открит петрол още през 70-те години на ХХ век, но тогава не бяха открити находища, чието разработване да бъде търговски оправдано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още