fallback

Испанските банки дължат рекордните 152 млрд. евро на ЕЦБ

Финансовите институции от страната все повече разчитат на евтините кредити на Европейската централна банка

16:25 | 14.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дългът на испанските банки към Европейската централна банка (ЕЦБ) е достигнал рекорд от 152,4 милиарда евро през февруари. Това се дължи най-вече на последното вливане на ликвидност от страна на институцията, предаде Франс прес.

Тази сума е показателна и за възможността на испанските банки да имат или да нямат достъп до пазара (вместо до ЕЦБ), за да се финансират.

Предишният рекорд беше поставен едва месец по-рано – през януари. Тогава нетният дълг беше 133,2 милиарда евро, по данни на испанската централна банка, която публикува такава статистика от 1999 година.

През декември и февруари ЕЦБ отпусна тригодишни нисколихвени кредити на банките от еврозоната. Първата операция привлече 500 банки за сума от 489 милиарда евро, а при втората банките бяха 800 за 530 милиарда евро.

Ликвидната инжекция цели да помогне на банките, срещащи затруднения да се финансират на пазарите, в контекста на всеобщия климат на недоверие.

Испанският банков сектор по-специално е критикуван заради силната си експозиция към сектора на недвижимите имоти, пострадал след спукването на балона през 2008 година.

Като част от новата реформа правителството поиска до една година (две години при сливане) банките да заделят провизии на стойност 52 милиарда евро, което да им позволи да се справят с възможна загуба в стойността на притежаваните от тях недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:06 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още