fallback

Еврозоната одобри официално втория спасителен пакет за Гърция

Първите няколко транша ще бъдат на обща стойност 39,4 млрд. евро, без да се уточнява кога ще бъде отпуснат първият и в какъв размер ще бъде той

15:07 | 14.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Държавите от еврозоната днес одобриха предоставянето на финансова помощ на Гърция на обща стойност 130 млрд. евро, което ще осигури финансирането на балканската държава до края на 2014 г., се посочва в съобщение на председателя на групата на финансовите министри на страните-членки Жан-Клод Юнкер, цитирано от Ройтерс.

„Държавите-членки на еврозоната днес официално одобриха втората коригирана програма за Гърция. Всички необходими национални и парламентарни процедури бяха приключени“, изтъква в изявлението Юнкер.

Той добавя, че правителствата на еврозоната са упълномощили временния спасителен фонд за еврозоната – Европейския инструмент за финансова стабилност – да отпусне първите средства на стойност 39,4 млрд. евро за Гърция, които ще бъдат преведени на няколко транша.

Юнкер обаче не уточнява кога ще бъде преведен първият транш и какъв ще бъде неговият размер.

От цялата сума в размер на 130 млрд. евро над 100 млрд. евро ще бъдат осигурени от страните от еврозоната, докато частта на Международния валутен фонд на обща стойност 28 млрд. евро предстои да бъде одобрена от Съвета на директорите на финансовата институция на 15 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още