fallback

Мартин Винтеркорн ще получи 17,4 млн. евро от бонуси за 2011 г.

Рекордната година за Volkswagen се отплаща и на своя ръководител, който ще вземе двойно по-високи добавки от 2010 г.

19:31 | 12.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Рекордната печалба на Volkswagen през 2011 г. се отплати богато за осемте члена на Управителния съвет на компанията, които ще получат общо 70 млн. евро – почти двойно повече от 37-те милиона, които бяха изплатени през миналата година.

Това става ясно от публикувания в понеделник годишен доклад на концерна.

Според данните само изпълнителният директор Мартин Винтеркорн ще получи над 17,4 млн. евро. Колегите му ще спечелят допълнително между 7,2 и 8,1 млн. евро. През миналата година Винтеркорн е спечелил 9,3 млн. евро и стана най-печелившият мениджър сред котираните на Dax компании, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Базата на заплащането на топ мениджърите е твърда основа, но тя представлява само един относително малък дял от общите им приходи. Променливият бонус, който се основава на дейността през последните две години, е много по-висок. Според компанията за управленско консултиране Towers Watson фиксираната заплата, без пенсионни вноски и допълнителни бонуси е по-малко от една трета от общото възнаграждение, а останалите са премии и дългосрочни компенсации.

Но все повече компании започват да плащат поне част от възнагражденията с известно закъснение. И управленският екип на VW от 2010 г. насам настоява за така наречения дългосрочен стимул, като в изчислението му се включват ръст на продажби и на маржа, както и удовлетвореността на клиентите. Членовете на Надзорния съвет на VW пък ще получат почти 7,4 млн. евро.

Във Volkswagen и служителите ще се възползват от рекордната печалба, която през изминалата финансова година възлиза на 15,8 млрд. евро. Служителите на пълен работен ден в шестте германски фабрики ще бъдат възнаградени с брутна премия от 7500 евро – почти с 90% повече от предходната година. Според комитета на работещите това ще са рекордни бонуси в историята на концерна.

Акционерите също ще бъдат възнаградени – на Общото събрание на 19-и април в Хамбург Управителният съвет ще предложи увеличение на дивидента с 80 цента на акция.

За една обикновена акция ще бъдат платени точно 3 евро, а за привилегирована акция - 3,06 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още