fallback

Fitch също понижи гръцкия рейтинг до „частичен фалит“

Агенцията обяви, че ще повиши оценката си до нисък спекулативен рейтинг, след като операцията по замяната на гръцки дълг приключи

18:14 | 09.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Днес Fitch стана последната от основните рейтингови агенции, която понижава рейтинга на Гърция до „частичен фалит“ поради сделката за отписване на 107 млрд. евро гръцки дълг, съобщава Ройтерс. Решението беше очаквано.

Fitch обяви, че отново ще повиши рейтинга на Гърция, след като обмяната на обигациите приключи и новите книжа бъдат издадени. Новата оценка за Гърция вероятно ще е нисък спекулативен рейтинг.

На 3 март Moody’s понижи рейтинга на Гърция от Ca на C, посочвайки, че инвеститорите, които участват в замяната на облигации на страната ще получат около 30% от номиналната стойност на вложенията си.

Това понижение последва решението на Standard&Poor's от 27 февруари да понижи рейтинга на Гърция до "частичен фалит", след като бе обявен планът за замяна на гръцките облигации за нови ценни книжа.

SD (selective default - частичен фалит) означава, че страната е започнала избирателно да обслужва само част от дълга си при продължаване на своевременното и пълно изплащане по други дългови задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още