fallback

Днес се решава дали действията на Гърция са „кредитно събитие“

Международната асоциация за търговия със суапове и деривати трябва да се произнесе по едностранното изменение на условията по гръцкия дълг

10:23 | 09.03.12 г. 4
Автор - снимка
Създател

Ръководителите на Международната асоциация за суапове и деривати (ISDA) ще заседават днес, за да решат дали едностранните действия на Гърция по преструктуриране на дълговете на страната представляват „кредитно събитие“, пише Bloomberg.

Тази сутрин правителството на Гърция обяви, че най-голямото преструктуриране на държавен дълг в историята е успешно на 95,7%. За да се постигне този процент обаче, ще бъде задействана клауза, която едностранно променя условията на облигациите.

Именно това поражда въпроса доколко доброволна е така наречената програма за доброволна замяна на дълга.

Преди седмица от ISDA обявиха, че обмяната на гръцки дълг от страна на Европейската централна банка не би представлявала кредитно събитие. Не така обаче стои въпросът с активирането на клаузата за едностранно променяне на условията.

Ако ръководителите на ISDA решат, че кредитното събитие е налице, то тогава финансовите институции, които са продавали суапове за защита от фалит на Гърция ще трябва да платят компенсации на онези, които са ги купили.

По оценки на асоциацията към момента със суапове за защита от банкрут са защитени облигации за около 2,4 млрд. евро. Тази сума може и да не е особено голяма, но развитието на ситуацията е ключово с оглед проблемите и на други страни от еврозоната.

При Италия например със суапове са защитени облигации за над 17 млрд. евро, при Франция сумата също е от подобен порядък.

Всичко за кризата с гръцкия дълг може да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още