fallback

Гърция активира клаузата за задължително преструктуриране на дълга

Доброволното участие в обмяната от страна на частните кредитори не е било достатъчно

08:32 | 09.03.12 г. 14
Автор - снимка
Създател

Доброволното участие в програмата за преструктуриране на дълговете на Гърция и опрощаването на над 100 млрд. евро от тях не е било достатъчно. Поради тази причина правителството е решило да задейства клаузата за едностранна промяна на условията по облигациите си, пише Ройтерс. Решението дали клаузата ше бъде задействана ще бъде взето окончателно по-късно днес.

Частните кредитори на страната, които поемат отписването на дълговете на Гърция за своя сметка, са подали поръчки за обмяна на облигации за 155 млрд. евро. Общият размер на програмата за преструктуриране беше за 177 млрд. евро, което означава, че доброволното участие покрива около 85% от нея.

В крайна сметка правителството е взело решение за активиране на клаузата за едностранно изменение на условията по облигациите си, което означава, че би трябвало налице да е т.нар. кредитно събитие. Това би следвало да доведе до задължение за изплащане на сумите по суаповете за защита от фалит – CDS.

По същество задействането на клаузата означава, че Гърция ще промени условията на всички облигации, емитирани според законите на страната.

След задействането на клаузата става ясно, че 95,7% от облигациите, попадащи в програмата за преструктуриране, ще бъдат заменени с нови. Общата сума е 172 млрд. евро.

Очаквайте подробности!  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още