fallback

Ръст на европейските индекси в навечерието на гръцката сделка

Пазарите са щастливи, но не преценяват ситуацията реалистично, коментира анализатор

19:31 | 08.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси се повишиха в четвъртък на фона на оптимизма, че Гърция ще осъществи успешно сделката по преструктурирането на дълга си и изказването на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в което той изтъкна позитивни признаци за възстановяването на еврозоната, пише MarketWatch.

Индексите бяха подкрепени от доброто представяне на европейските банки.

ЕЦБ и Английската централна банка (АЦБ) запазиха основните си лихви без промяна.

Stoxx Europe 600 се повиши с 1,56% до 264 пункта, приключвайки втора поредна сесия с печалби.

Най-големият печеливш в индекса е European Aeronautic Defence and Space Co., чийто акции отбелязаха ръст от над 10,5% след като компанията обяви, че печалбата й на годишна база през четвъртото тримесечие на миналата година е нараснала с 72%, надхвърляйки очакванията на анализаторите.

French CAC 40 се повиши с 2,54% до 3478 пункта, подкрепен от BNP Paribas SA и Société Générale SA, чийто акции спечелиха над 3%.

На зелено стартира сесията и на Уолстрийт.

Позитивното настроение беше подкрепено и от новина публикувана в Bloomberg, че инвеститори държащи 60% от предложените за замяна гръцки облигации са заявили участието си в сделката.

Офертата на гръцкото правителство остава в сила до 22 часа тази вечер. Анализаторите очакват Гърция да задейства така наречената колективна клауза в случай, че участието е под 90%. Клаузата ще включи в сделката всички инвеститори държащи издадени под местна юрисдикция гръцки ДЦК, независимо от тяхното желание.

„Пазарът ще се разстрои ако бъде задействана колективната клауза“, казва Джъстин Ъркхарт Стюарт, съосновател на Seven Investment Management.

„Сделката не означава, че гръцката икономика е вън от блатото. Икономиката на страната е в рецесия и вече са налице опасения, че Атина ще има нужда от трети спасителен пакет, както  и че всъщност няма да може да плаща лихвите по новите облигации. Пазарите са щастливи, но не преценяват ситуацията реалистично“, допълва той.

Athens General Index се повиши с 3,18% до 769 пункта, подкрепен от доброто представяне на  National Bank of Greece SA, чийто акции спечелиха 3,6%.

ЕЦБ задържа основната си лихва без промяна на рекордно ниското ниво от 1%. На пресконференция във Франкфурт Драги обяви, че предоставените от централната банка 3-годишни ниско лихвени заеми са имали „безпрекословен успех“ в това, че са понижили риска от кредитна криза. Той подчерта обаче, че „всички нестандартни мерки са временни“.

Английската централна банка също задържа основната си лихва без промяна на 0,5% и както беше очаквано потвърди съществуващата програма за вливане на ликвидност.

В Германия Deutsche Bank AG спечели близо 4% подкрепяйки DAX 30, който се повиши с 2,45% до 6835 пункта.

FTSE 100 в Лондон нарасна с 1,18% до 5860 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:27 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още