fallback

Служителите на Volkswagen ще получат рекордни бонуси

Всеки зает на пълно работно време ще получи по 7500 евро допълнително, спрямо 4000 евро през миналата година

15:42 | 08.03.12 г. 2
Автор - снимка
Създател

Фабриката на VW във Волфсбург. Снимка: Ройтерс

След рекордната 2011-а година най-големият европейски автомобилен концерн Volkswagen ще напълни джобовете на служителите си с най-високия бонус във фирмената си история, предаде Ройтерс.

Всеки от около 100 000 служители на пълен работен ден в шест западногермански завода ще получи по 7500 евро бонус, заяви директорът, отговорен за персонала, Хорст Нойман, в четвъртък по време на среща със служители в основната фабрика във Волфсбург.

VW се доближава до целите от стратегията си за 2018 г. значително по-бързо от планираното, казва от своя страна председателят на комитета на работещите Бернд Остерло. „От това ще спечелят акционерите и клиентите. И затова трябва да се възползва и екипът, който прави възможен този успех".

Според колективния трудов договор Volkswagen трябва да изплаща десет на сто от оперативната си печалба от автомобилите с марка VW като бонус към персонала си. Поради високите печалби обаче съветът поиска намаляване на премията. През предходната година са били изплатени по 4000 евро за всеки служител.

Най-високият бонус измежду германските автомобилни производители получават служителите на марката Audi, която също принадлежи към концерна VW. Всеки от тях ще получи по повече от 8000 евро.

В също принадлежащия към VW Group производител на спортни автомобили Porsche работниците получават средна премия от 7600 евро. Конкурентът от Щутгарт Daimler плаща бонус от по 4100 евро.

Базираният във Волфсбург концерн Volkswagen, към който спадат осем марки леки автомобили, камионите Scania и MAN, както и транспортното поделение на VW, увеличи почти двойно печалбата си за 2011 г. до 16 млрд. евро, като приходите са набъбнали с една четвърт до 160 млрд. евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още