IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратното броене за Гърция започна

Това ще бъде игра на покер буквално до последната минута, смятат банкери по отношение на преговорите с кредиторите на страната

15:05 | 07.03.12 г. 23
Автор - снимка
Създател
Обратното броене за Гърция започна

Драмата на Гърция се приближава към повратната си точка - в четвъртък вечерта в 21 часа изтича решителният срок. До този момент кредиторите трябва да са решили дали ще се съгласят да участват в намаляването на дълга на Гърция, или не. Те трябва да се откажат от вземания в размер на 100 млрд. евро.

Колко кредитори действително ще участват и какво ще се случи, ако не са достатъчни, в момента никой не може да каже със сигурност. Затова пък се разпространяват много слухове, понякога и съзнателно раздухвани, пише Financial Times.

Най-големият проблем ще е ако опитът за намаляване на дълга се провали в последните метри преди финала, като в най-лошия случай тогава Гърция е заплашена от неконтролиран фалит. В рамките на няколко дни Гърция ще изпадне в състояние на несъстоятелност. Това ще хвърли в дълбока криза не само Гърция, но същевременно и кредиторите - особено банките.

На световните финансови пазари се разпространява нервността. Германският индекс DAX падна във вторник с повече от три процента. Брокер на Токийската фондова борса обяснява ситуацията накратко: „Ако Гърция не получи сделката, то това би „променило изцяло играта“.

В същото време все повече анализатори предупреждават за хаотична несъстоятелност.

„Нашата оценка за „орязването на дълга“ се преобрази драматично", каза Улрих Шрьодер, директор на банковата група KfW, по време на Международния клуб на икономическите журналисти във Франкфурт, цитиран от Handelsblatt. Той е видял признаци на пазара, според които до четвъртък вечерта няма да има достатъчно частни кредитори, които доброволно да участват в преструктурирането.

Спасителите на еврото също са притеснени: финансовият министър на Холандия Ян Кеес де Ягер заяви пред парламента, че притесненията относно евентуален провал на плана са оправдани. Ягер отказа да дава прогноза за изхода от сделката по дълга.

Същевременно гръцкото правителство се опитва да успокои специалистите. Много кредитори вече са се обадили, заяви служител на финансовото министерство, без обаче да назовава конкретен брой. Ако обаче зависи от гърците, проблемът ще се реши лесно – или всички кредитори ще участват „доброволно“, или ще бъдат задължени със закон.

Правителството на Гърция вече заплаши, че ако въпросните 86% не участват доброволно в операцията, то ще бъдат приети законови промени, които да ги принудят. Това почти сигурно би довело до "кредитно събитие", което ще изисква изплащането на застраховките срещу фалит – суаповете CDS.

Междувременно на пазарите почти никой не предполага, че Гърция може да успее да преструктурира дълга си, без да принуди кредиторите да участват. За това обаче трябва да са съгласни 90% от тях.

Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
mia11
преди 12 години
Вазелинос предупреди:който не участва в плана, ще му трябва повече вазелин.Чисто извиване на ръце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
За сравнение:БВП на Гърция за 2011-та: - Общо US$ 280 082 млн. [3] (75-то място) - На глава US$ 28 434 [3] (29-то място) Или Н-на брой пъти повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Защо да са балъци бе? С БВП на глава от населението 2500 ЛЕВА каква заплата очакваш да взимаш? 10 000 евро? И ако се набалбукаме с кредити за 200 милиарда с тая производителност и нищо държавно кога ще ги връщаш? Някой друг път. Те 1,9 млд не могат да изнамерят за облигацийките на Велчев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Бе в крайна сметка хитростта им така ще ги ... че ще им се свят завие. Като се размине опасността за еврото, маляките ще се чудят кой ще им купи облигациите. Но до тогава германските банки ще са си взели 1/4 от задълженията, но надали ще се набутат пак да ги спонсорират. Е тогава те ще ядат мамули заради хитростта си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
stone kold
преди 12 години
явно само в бг са балъци ето гърците показаха че може да вземаш и да не връщаш даже и още да ти дадат за награда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Струва ми се, че повечето от коментарите и на специалисти, и на масовия зрител по темата Гърция не отчитат ядката, същината на проблема! Всички казват "Гърци, Гърция, Гърция...!" Пичове, няма вече Гърция! Това е само един отдел на ООД-то, един бранд от холдинга "ЕС"! Това се опитват да кажат и покажат началниците на ЕС! Дали искате да го разберете, или не, но това е нещото, което се опитват да постигнат Франция и Германия от десетилетия - да управляват Европа с активите и пасивите! Ако допуснат фалит на Гърция, това е провал на идеята за федерация, която се преследва, макар и не съвсем гласно! Франция и Германия нямат нужда от този съюз, в който всеки може да кудкудяка с претенциите си, да иска или не иска разни работи, да дава или не дава, когато му искат. Те искат една държава! Затова постоянно се казва, че фалит и излизане на Гърция от ЕЗ не е вариант за Меркози - това е край на мечтата им да си имат СЕЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
1500 предприятия за приватизиране за 10-ки милиарди евро, както и може да продаде и острови. Ама не иска :D Иска да си запази имотите а заемодателите да пият една студена вода или друг да плаща. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Каквото и да се случи друг ще плаща. Тя Гърция е била хитра и ще си остане хитра. Ще плащат застрахователи или доброволно ще се отказват кредитори но дума да не става Гърция да продаде нещо държавно да си покрие задълженията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още