IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратното броене за Гърция започна

Това ще бъде игра на покер буквално до последната минута, смятат банкери по отношение на преговорите с кредиторите на страната

15:05 | 07.03.12 г. 23
Автор - снимка
Създател
Обратното броене за Гърция започна

Драмата на Гърция се приближава към повратната си точка - в четвъртък вечерта в 21 часа изтича решителният срок. До този момент кредиторите трябва да са решили дали ще се съгласят да участват в намаляването на дълга на Гърция, или не. Те трябва да се откажат от вземания в размер на 100 млрд. евро.

Колко кредитори действително ще участват и какво ще се случи, ако не са достатъчни, в момента никой не може да каже със сигурност. Затова пък се разпространяват много слухове, понякога и съзнателно раздухвани, пише Financial Times.

Най-големият проблем ще е ако опитът за намаляване на дълга се провали в последните метри преди финала, като в най-лошия случай тогава Гърция е заплашена от неконтролиран фалит. В рамките на няколко дни Гърция ще изпадне в състояние на несъстоятелност. Това ще хвърли в дълбока криза не само Гърция, но същевременно и кредиторите - особено банките.

На световните финансови пазари се разпространява нервността. Германският индекс DAX падна във вторник с повече от три процента. Брокер на Токийската фондова борса обяснява ситуацията накратко: „Ако Гърция не получи сделката, то това би „променило изцяло играта“.

В същото време все повече анализатори предупреждават за хаотична несъстоятелност.

„Нашата оценка за „орязването на дълга“ се преобрази драматично", каза Улрих Шрьодер, директор на банковата група KfW, по време на Международния клуб на икономическите журналисти във Франкфурт, цитиран от Handelsblatt. Той е видял признаци на пазара, според които до четвъртък вечерта няма да има достатъчно частни кредитори, които доброволно да участват в преструктурирането.

Спасителите на еврото също са притеснени: финансовият министър на Холандия Ян Кеес де Ягер заяви пред парламента, че притесненията относно евентуален провал на плана са оправдани. Ягер отказа да дава прогноза за изхода от сделката по дълга.

Същевременно гръцкото правителство се опитва да успокои специалистите. Много кредитори вече са се обадили, заяви служител на финансовото министерство, без обаче да назовава конкретен брой. Ако обаче зависи от гърците, проблемът ще се реши лесно – или всички кредитори ще участват „доброволно“, или ще бъдат задължени със закон.

Правителството на Гърция вече заплаши, че ако въпросните 86% не участват доброволно в операцията, то ще бъдат приети законови промени, които да ги принудят. Това почти сигурно би довело до "кредитно събитие", което ще изисква изплащането на застраховките срещу фалит – суаповете CDS.

Междувременно на пазарите почти никой не предполага, че Гърция може да успее да преструктурира дълга си, без да принуди кредиторите да участват. За това обаче трябва да са съгласни 90% от тях.

Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 0
bstoyano
преди 12 години
ами Кейнс много отдавна е казал "Ако ти дължиш 100 лева на банката, това е твой проблем, но ако дължиш 100 млн. лева, това е проблем на банката"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Много говорите за тази врътка с CDS-ите. аз съм убеден, че не е толкова просто всичко. Кажете ми аз ако дължа на 3 банки 3 мил лв, и един ден кажа "абе аз нямам пари да ви плащам" и си направя вътрешния правилник (разбирай конституцията) и в него напиша "правило номер 1 няма да облсужвам повече никакви кредити" какво ще стане? банките ще ме оставят намира и ще си търсят пари от застрахователи по фалит ли??? Ами инвеститорите, които не са гръцки? те нямат задължение да спазват гръцката конституция. както мен банката може да ме осъди - има международен съд - справка нашата държава я съдят за щяло и нещяло. Това с CDS-ите не е толкова просто, както се оказа, че и наливането на кухи пари макар и лесно изобщо не е решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
аман от маймуни като тебе, които да възхваляват гърците и да казват как ние макар и по-честни от тях ще сме винаги по-зле. ми като си съгласен да им плащаш вересиите - плащай им. купувай си гръцко дцк или направо превеждай по сметката на тяхното МинФин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
beniko
преди 12 години
да не " плачем на чуждо умряло" гърците пак ще се измъкнат сухи от водата ..и ще се окаже че сметките ще плабят бедните БЪЛГАРИ.!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
rover
преди 12 години
Не ми се пише много, но тук се правят анализи на макро ниво. Те имат своето място. Но някак си се пропускат или омаловажават факти от всекидневния живот на гърците. А той вече не е такъв, какъвто беше. Маса фирми са неплатежоспособни и има хора неполучили заплатите си с месеци. Не виждате ли аналогията между България в близкото минало и настоящето на Гърция? Аз съм убеден, че разрухата там тепърва предстои. Стандартът на гордите гърци тепърва ще се срива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
rover
преди 12 години
Гърция има проблем. И той е, че вече стотинка кредит и инвестиция няма да видят в близките десетилетия. Независимо от това, че се намират хора, които казват, че инвеститорската памет била къса. А и тепърва гърците ще се сблъскват ( впрочем вече са започнали) с разни непознати или позузабравени явления. Тоест - с практическото проявление на липсата на пари. Намалени пенсии и заплати, липса на средства за комунално обслужване, липса на лекарства и консумативи по болниците ( щото никой вече няма да дава на вересия), закрити центрове за социални дейности....... Безброй удари ще поемат. Аман от умници, които ги изкарват хитри, пък пак щели да бъдат по-добре и т.н. Липсите вече се чувстват в Италия и Испания. Пак ще говорим и то в съвсем скоро време. Писанията на Бате Пешо не са напълно лишени от основание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Добрутро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
mos70
преди 12 години
Ми то тогава Гърците дефакто нямат проблем, или по-точно проблема им е косвен!! :) Реален проблем има застрахователите, които могат да бъдат съдени за неизплатени застраховки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 12 години
Moмчета спокойно иначе не ставате за инвеститори.Трябват здрави нерви и търпение никакво огъване пред гръцките тарикати.Това е игра на нерви за да принудят несъгласните да кандисат.Ми няма да кандисат и Гърция отива по дяволите.По добре ужасен край отколкото ужас без край.Коя е тая *** Вазелинос та да заплашва????!!!!!!!!!!!Най добре за него е да си подмие мазния и дебел *** и да се подготви за голямо и дълго клатене.Накрая ще им изключат електропроводите със съседните страни ще блокират корабите ще врътнат кранчето на газта и Гърция къде отива??????Да си налягат задниците и да подаряват на Меркозито каквото имат.Новата им участ ще бъде да слугуват на немци и французи и да им правят ***.Гърците са роби от тук нататък....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
"Гърция е заплашена от неконтролиран фалит. В рамките на няколко дни Гърция ще изпадне в състояние на несъстоятелност. Това ще хвърли в дълбока криза не само Гърция, но същевременно и кредиторите - особено банките." Защо? Нали затова имаше 3-годишни кредити, сделки и други... Вчера меркози казаха, че дълговата криза била решена и гледали към растеж. Само да няма изненадани после ако пак има свалени рейтинги, защото това в момента звучи най-логично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още