fallback

Марк Фабер: Въпрос на време е Близкият Изток да пламне

Рано или късно САЩ или Израел ще нападнат Иран, като това е един от начините да бъде удържан зависимият от арабския петрол Китай

16:08 | 06.03.12 г. 4

Марк Фабер. Снимка: Архив Ройтерс

Политическият риск в Близкия Изток нарасна значително, като войната между Иран и Израел е почти неизбежна, а инвестициите в ценни метали и акции предлагат известна сигурност, заяви швейцарският финансов мениджър и дългогодишна „мечка“ на фондовия пазар Марк Фабер пред Ройтерс.

„Политическият риск бе висок преди 6 месеца, а в момента е още по-висок. Мисля, че рано или късно САЩ или Израел ще нападнат Иран – това е почти неизбежно“, е заявил авторът на доклада Gloom Boom and Doom в кулоарите на инвеститорска конференция.

Петролът сорт „Брент“ се търгуваше около 123 долара за барел днес заради опасения от прекъсване на иранските доставки, а израелският премиер Бенямин Нетаняху не показа никакви признаци на отстъпление от евентуална военна акция срещу Иран на срещата си с американския президент Барак Обама вчера.

„Само да избухне война в Близкия Изток или където и да било другаде, и господин Бернанке просто ще напечата още повече пари – те нямат избор ... нямат пари да финансират една война“, убеден е Фабер, визирайки председателя на американския Федерален резерв Бен Бернанке.

„Трябва да сте в ценните метали и акциите ... повече войни и повече обществени вълнения няма да разрушат корпорациите – те обикновено оцеляват“, добавя той.

По думите му пазарите в Близкия Изток до голяма степен са спрели пропадането си, макар че смяната на режимите при революциите от Арабската пролет не изглежда да са благоприятни за инвеститорите. „Ако не можете да живеете с волатилността, останете си вкъщи“, подчертава обаче той.

66-годишният „Д-р Дуум“ заяви пред конференцията, че вероятността за война в Близкия Изток е била подкрепена от нарежданията на западните сили да бъде удържан Китай, като се има предвид зависимостта му от петрола в региона.

„Американците и западните сили знаят много добре, че не могат да удържат Китай икономически ... но един от начините да бъде удържан Китай е да се отваря и затваря петролното кранче от Близкия изток“, изтъкна той. „Мисля, че Близкият Изток ще избухне в пламъци“, добави Фабер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:33 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още