fallback

Кризата в еврозоната няма да е проблем още дълго време

ЕЦБ направи достатъчно, за да облекчи ситуацията около дълговата криза, смята шефът на Barclays Capital Лари Кантор

15:30 | 06.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател

В рамките на следващите няколко месеца пазарите ще престанат да обръщат внимание на дълговата криза в еврозоната, казва Лари Кантор, изпълнителен директор на Barclays Capital, цитиран от CNBC.

В бъдеще инвеститорите ще се фокусират върху други неща, допълва той.

„Европейската централна банка (ЕЦБ) направи достатъчно, за да облекчи ситуацията около дълговата криза“, казва Кантор допълвайки, че предприетите от банката дългосрочни операции за рефинансиране (LTRO) са се оказали правилното решение.

Кантор изтъква, че след като ЕЦБ е увеличила ликвидността в системата, той не вижда как доходността по италианските облигации може отново да се повиши до нивата от есента.

„През втората половина на миналата година бяхме застигнати от кредитна криза. Именно в подобни моменти централните банки трябва да се намесят. И те го направиха. Те облекчиха положението с ликвидността и това имаше крайно положителен ефект върху европейските дългови пазари“, посочва той.

„Вече не сме в омагьосаната спирала на висока доходност по италианските и испанските облигации, караща инвеститорите да продават, вместо да купуват“, допълва той. „ЕЦБ разкъса порочния кръг“.

„С всичката тази ликвидност наблюдаваме и спад на краткосрочните лихви, а това на свой ред ще помогне за облекчаване на рецесията в еврозоната“.

Все пак Кантор признава, че дългосрочните операции за осигуряване на ликвидност не са решение за дълговата криза.

„Не е решение централните банки да наливат пари в банковия сектор, но все пак това помогна за овладяването на една много опасна ситуация. LTRO ни спечели доста време“, коментира той.

„Все пак правителствата трябва да направят това което е необходимо. Подписването на фискален съюз в Брюксел е стъпка в правилната посока“, казва Кантор.

Той предупреждава, че Португалия може би не се е разминала с опасността.

„Рисковете около Португалия обаче са краткосрочни“, изтъква той.

„Големият въпрос е свързан с Италия и Испания - страни, които не може да си позволим да фалират, тъй като колапсът им би унищожил финансовата система. Именно в тях, поне през следващите няколко месеца, може да имаме доста повече доверие“.

„С други думи ЕЦБ издигна ефикасна стена, така че да можем спокойно да се погрижим за гърците и португалците“, завършва Кантор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още