fallback

Бюджетният дефицит на Гърция за януари е 490 млн. евро

По същото време миналата година Атина е формирала бюджетен излишък в размер на 154 млн. евро

21:25 | 02.03.12 г.

Дълбоката и продължителна рецесия в Гърция е свила приходите в хазната през януари.

Предварителни данни на финансовото министерство в Атина показват, че през първия месец на годината е формиран дефицит от 490 млн. евро, докато по същото време на миналата година имаше излишък от 154 млн. евро, съобщи Washingtonpost.

Намалението на приходите в гръцката хазна се дължи основно на свитото потреблние, коментират от главната дирекция за вътрешен одит на страната.

Приходите през януари възлизат на 4,87 млрд. евро, което надвишава поставената от правителството цел. За сравнение миналата година са били събрани 5,12 млрд. евро.

Гърция току що навлезе в петата си година на рецесия. Безработицата в страната достигна рекордни равнища, което накара домакинствата рязко да свият разходите си.

От май 2010 г. страната разчита основно на кредитите от международните си партньори за покриването на разходите. Въпреки че Атина получи общо 73 млрд. евро по линия на първата спасителна програма, властите така и не постигнаха поставените пред тях фискални цели заради неосъществени реформи.

Наскоро европейските лидери одобриха още една спасителна програма за Гърция, тъй като първият пакет не успя да предотврати фалита на страната. Отделно частните кредитори на Атина са принудени да отпишат около 75% от гръцкия дълг, който притежават.

В замяна на това правителството прокара законодателството за съкращаване на публичните разходи.

През седмицата Гърция стартира приватизацията на държавния газов доставчик DEPA. Страната се надява да набере 11 млрд. евро до края на годината от продажба на държавни активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:16 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още