fallback

Сесията на европейските пазари премина под знака на срещата на върха на ЕС

Индексите приключиха разнопосочно заради смесените новини от Европа

19:48 | 02.03.12 г.

С несъществени изменения и превес на песимизма приключи сесията на основните европейски пазари.

В Германия DAX 30 се понижи с 0,29% до 6 921 пункта, във Великобритания FTSE 100 отбеляза спад от 0,34% до 5 911 пункта, а във Франция CAC 40 се повиши с минималните 0,04% до 3 501 пункта.

Общоевропейският Europe Stoxx 600 регистрира ръст от 0,1% до 267 пункта. За цялата седмица индексът нарасна с 0,9%, основно заради втората порция ликвидност, която Европейската централна банка (ЕЦБ) наля в банковата система на еврозоната.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче беше категорична, че операциите по вливане на ликвидност няма да бъдат повтаряни.

Меркел освен това успя да наложи мнението си на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) да се отложат дискусиите за увеличаването на тавана на спасителните средства за затруднени държави от еврозоната.

Днес лидерите на 25 държави от общността подписаха фискалния пакт. Достъпът до спасителни средства на страните от еврозоната, които не ратифицират споразумението, ще бъде спрян през пролетта на 2013 г.

Европейските лидери се съгласиха още по-бързо да осигурят парите за постоянния спасителен фонд на еврозоната.

На отделна среща финансовите министри на държавите от валутната общност решиха да разделят новата спасителна програма за Гърция на две части. Днес те одобриха средствата, които подкрепят преструктурирането на гръцкия дълг, както и част от парите за рекапитализацията на банките.

“Фактът, че спасителният план за Гърция беше частично валидиран, е добра новина”, коментира за Bloomberg Бруно Дукрос, фонд мениджър в CamGestion в Париж. “Проблемът не е напълно разрешен, но поне оставаме с впечатление, че всичко необходимо ще бъде направено. Необходимо е време, за да подействат взетите мерки, така че сме на прав път”, допълни той.

Лоши новини обаче дойдоха от Испания. Премиерът на страната Мариано Рахой обяви, че ще бъде превишен заложеният бюджетен дефицит. Холандия също съобщи, че ще превиши заложения за 2012 г. дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още