fallback

Белгия замрази цените на природния газ и електроенергията

Цената им е нараснала със 17% през 2011 г., което е почти 2 пъти по-висок ръст спрямо съседните държави

12:10 | 02.03.12 г.

Белгийското правителство обяви, че до края на годината замразява потребителските цени на природния газ и електроенергията, е съобщила белгийската държавна телевизия RTBF, цитирана от ИТАР-ТАСС.

„През 2011 г. цените на газа и електроенергията в Белгия се повишиха със 17%, което е най-малко със 7 процентни пункта повече от ръста в съседните държави“, са посочили от телевизията. Оттам са добавили, че правителството не е наясно защо скокът в страната е бил толкова висок.

„Правителството намира за необходимо да ограничи евентуалните злоупотреби от страна на доставчиците на газ и електроенергия, за да защити частния потребител и представителите на дребния бизнес“, заяви вицепремиерът и министър на икономиката, по въпросите на потребителите и на Северно море Йохан ван де Ланоте.

Утвърденият от правителството законопроект предвижда замразяване от 1 април до 31 декември замразяване не само на потребителските цени на енергоносителите, но и на „договорните цени“, по които те се доставят от международни и белгийски компании на местните дистрибутори. По този начин правителството се надява по административен начин да ограничи спекулациите с енергийни ресурси.

Белгийската електроразпределителна система бе либерализирана през 2006 г. в съответствие с исканията на Европейската комисия за повишаване на конкуренцията в енергийния сектор, за да бъдат създадени по-добри условия за потребителите. Компаниите, които доставят енергийни ресурси до крайните потребители, бяха изведени в отделни структури.

След края на реформата ръстът на цените за енергийните ресурси в Белгия се ускори, изпреварвайки забележимо темпото на ръст на цените на енергоносителите на международните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
fallback