fallback

ЕС ускорява набирането на средства за спасителния фонд

Под натиска на МВФ и Г-20 Ангела Меркел също се е съгласила за по-бързото капитализиране на фонда

12:03 | 02.03.12 г. 2

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой по време на пресконференция в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Европейските лидери се съгласиха да осигурят по-бързо капитал за постоянния спасителен фонд на еврозоната в отговор на международния натиск за засилването на защитните сили на европейската валутна общност, съобщи Bloomberg.

Правителствата на държавите от еврозоната могат да осъществят първите две годишни вноски във фонда на стойност 500 млрд. евро още тази година и да пиключат с капитализацията през 2015 г., или една година по-рано от предвиденото.

Информацията беше потвърдена от президента на Европейския съюз (ЕС) Херман ван Ромпой, който поясни, че официалното решение ще се вземе по-късно днес.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел също е “обърнала курса” и се е съгласила с ускоряването на набирането на средства за фонда под натиска на Международния валутен фонд (МВФ) и на държавите от Г-20. Финансовите министри на 20-те най-богати световни икономики дадоха да се разбере, че няма да наливат още пари в МФВ, докато еврозоната не демонстрира, че преди всичко е готова сама да помогне на себе си.

Меркел обаче принуди ЕС да отложи дискусиите за увеличаването на тавана на средствата за спасително кредитиране на затруднени държави от еврозоната, въпреки подкрепата на Жан-Клод Юнкер и други европейски политици за обединяването на временния и постоянния спасителен фонд.

Юнкер съобщи, че Европа има срок до 13 март – един ден след следващото заседание на финансовите министри на страните от еврозоната - да вземе решение за увеличаване на средствата за спасително финансиране с цел да бъде “спечелен” и МВФ.

“Ръководството на МВФ ще има среща на 13 март и ще позволи участието на фонда в увеличаването на спасителните фондове, само ако и еврозоната поеме по-големи ангажименти”, обясни Юнкер.

“Защитната стена на еврозоната трябва да бъде по-силна”, коментира и холандският премиер Марк Рюте. Лидерите на ЕС продължиха двудневната си среща с приемането на вдъхновения от Германия договор за контрол на бюджетните дефицити чрез по-строг контрол на публичните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:06 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още