fallback

Еврозоната отложи одобрението на над 50% от спасителната програма за Гърция

Финансовите министри на държавите от валутната общност подписаха само за средствата, подкрепящи преструктурирането на дълга, и за рекапитализацията на банките

09:41 | 02.03.12 г.

Лидерите на еврозоната отложиха одобрението на повече от половината от новата спасителна програма за Гърция. Те настояват Атина да даде повече гаранции, че ще приложи тежките икономически реформи, съобщи FT.

Финансовите министри на страните от европейската валутна общност одобриха само средствата, които подкрепят преструктурирането на гръцкия дълг.

Те поискаха инспектори на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) следващата седмица да проверят изпълнението на 38-те конкретни икономически и фискални мерки, предписани от кредиторите на Гърция.

Одобрени са и 23 млрд. евро за рекапитализацията на гръцките банки, както и още 35 млрд. евро, които ще гарантират достъпа на гръцките финансови институции до ликвидност от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Очаква се представителите на еврозоната да се срещнат отново на 9 март. Оптимистите вярват, че на тази среща ще бъде одобрен пълният размер на втората спасителна програма за Атина.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира, че Гърция е положила много усилия. В резултат на това дори северните държави от еврозоната, които най-много се противяха на спасяването на южната ни съседка, също имат положителни отзиви.

По време на срещата стана ясно също така, че няма да се задействат застраховките срещу фалит на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:20 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още