fallback

ЕК разреши отпускането на следващия спасителен транш за Ирландия

Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ констатират, че страната се справя с изпълнението на икономическите реформи

13:59 | 01.03.12 г.

Европейската комисия (ЕК) разреши отпускането на следващия транш по спасителната програма за Ирландия в размер на 5,8 млрд. евро, съобщиха от Брюксел.

До момента на Дъблин са преведени 32,2 млрд. евро по линия на спасителното финансиране в размер на 85 млрд. евро.

Според актуалната оценка на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) Ирландия се справя с изпълнението на икономическите реформи.

Очаква се брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да отбележи растеж от 0,9% за 2011 г. благодарение на силния износ. Вътрешното потребление обаче остава слабо, тъй като домакинствата, бизнесът и публичният сектор се опитват да свият задлъжнялостта си.

За тази година прогнозата за икономическия растеж на Ирландия беше намалена до 0,5% заради забавянето на растежа при основните търговски партньори на страната.

Бюджетният дефицит на Ирландия за 2011 г. се очаква да бъде около 10% при поставена от кредиторите на страната цел от 10,6%. Засега бюджетът за 2012 г. е в съответствие с наложените от кредиторите на Дъблин цели. Дупката в хазната трябва да се свие под 3% от БВП през 2015 г., припомнят от ЕК.

От Брюксел съобщават още, че е установен значителен напредък в укрепването на банковата система на Ирландия. В голяма степен е завършена рекапитализацията на банките, постигнати са и целите за размера на задлъжнялостта на банковата система за 2011 г.

Кредиторите на страната дават и добра оценка за реформата на трудовия пазар, планът на правителството за приватизация и инвестициите на кабинета в Дъблин в създаването на работни места.

Отчита се спад на лихвите по ирландските облигации, като Ирландия планира отново да излезе на капиталовите пазари преди второто полугодие на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още