fallback

Европейските индекси затвориха на червено, въпреки новите заеми от ЕЦБ

Проблемът с данните за предоставеното от ЕЦБ финансиране е, че те могат да се тълкуват двузначно, коментира анализатор

19:19 | 29.02.12 г. 3
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси затвориха на червено в сряда, въпреки че заемите изтеглени от Европейската централна банка (ЕЦБ) при втория кръг от програмата за дългосрочно рефинансиране на банковия сектор надхвърлиха очакванията на анализаторите, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 затвори без промяна на 264 пункта.

Данните за ръст от 3% на щатската икономика през четвъртото тримесечие на миналата година, ревизирани от първоначално обявените 2,8%, не успяха да подкрепят индекса.  Икономистите очакваха растежът да бъде ревизиран надолу до 2,7%.

Веднага след публикуването на данните за предоставените от ЕЦБ заеми, Stoxx 600 се повиши до рекордните за деня 266,45 пункта. В последствие обаче, европейските индекси отстъпиха докато инвеститорите се опитваха да анализират новината.

„Проблемът с данните за предоставеното от ЕЦБ финансиране е, че те могат да се тълкуват двузначно“, коментира Джон Вентре, мениджър на Skandia Investment Group.

Той изтъква, че „биче“ настроените инвеститори биха приели резултата от гледна точка на допълнителната ликвидност за пазарите, докато „мечо“ настроените инвеститори биха си помислили, че банките имат сериозен проблем.

Като цяло банките бяха основният двигател на позитивното настроение, след като ЕЦБ предостави 3-годишни ниско лихвени заеми за 529,5 млрд. евро на 800 банки от еврозоната.

При първото предлагане на 21 декември изтеглените заеми достигнаха 489 млрд. евро. Икономистите очакваха днес да бъде изтеглена подобна сума.

„Това че заемите са изтеглени от повече институции означава, че от програмата са се възползвали много от по-малките банки. Малките банки не изпитват същите ликвидни проблеми, като големите банки, така че сега е по-вероятно заемите да имат позитивен ефект върху реалната икономика“, посочва Вентре.

ЕЦБ не разкри кои банки са се възползвали от програмата. Банките от южна Европа, които се очакваше да проявят най-голяма активност бяха сред основните печеливши на европейските фондови пазари.

Athens General Index спечели 2,26%, а акциите на National Bank of Greece SA, собственикът на Обединена българска банка (ОББ) се повишиха със същия процент.

„Ключов момент е, колко от общото финансиране е отишло за Португалия, Испания и Италия. Те получиха над 45% от финансирането през декември – ако този процент сега се окаже по-висок, това означава, че изтичането на капитали от региона продължава“, пише Стийн Якобсен, главен икономист на Saxo Bank, в писмо до клиенти на банката.

В Париж акциите на Credit Agricole SA, собственик на Emporiki Bank, се повишиха с над 2%, тези на BNP Paribas SA с 0,06%, а тези на Societe Generale SA с 0,29%. Въпреки това CAC 40 затвори със спад от 0,05% на 3452 пункта.

Commerzbank AG отбеляза ръст от над 1,8%, а Deutsche Bank AG спечели 0,7%. Банките обаче, не успяха да подкрепят DAX 30 във Франкфурт, който изгуби 0,46% до 6856 пункта.

В Лондон  FTSE 100 се понижи с 0,95% до 5872 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:14 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още