fallback

Гърция не трябва да следва примера на Аржентина

Аржентинският модел е пример за възможно най-катастрофалния начин да се справите с фалит, коментира анализатор

20:01 | 29.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Гърция няма какво да научи от Аржентина за това как се управлява фалит, казва Робърт Шапиро, председател на  American Taskforce on Argentina и основател на Sonecon, цитиран от CNBC.

„Аржентина не се е измъкнала от ситуацията. На практика те казват: 'Правилата не важат за нас'“, изтъква той.

„Международната финансова система е основана на взаимно доверие и почтеност. Ако не беше така, тя щеше да се разпадне, а това означава изолация. Аржентинският модел е пример за възможно най-катастрофалния начин да се справите с фалит. Фактът, че страна от Г-20 постъпва така е особено притеснителен. Това повдига въпроса дали Аржентина трябва да е в Г-20 въобще“, коментира Шапиро.

Южноамериканската страна фалира през 2001 г. след продължителна рецесия, довела до неспособността на Буенос Айрес да обслужва дълговете си – най-големият фалит в историята.

Някои от събитията в Аржентина отпреди десетилетие се повтарят в Гърция - разрушаването на социалната система, бунтовете по улиците и суровите бюджетни икономии, налагани в условията на безпрецедентна безработица.

Аржентина все още е изолирана от международните финансови пазари поради неспособността си да се споразумее с някои свои кредитори.

Шапиро посочва, че въпреки че през последното десетилетие аржентинската икономика привидно се възстановява, това всъщност е подвеждащо.

Правителството в Буенос Айрес ни заблуждава за реалната ситуация, тъй като все още не е изплатило напълно старите си дългове, допълва той.

„Те не са прозрачни относно фискалното си положение. Опитват нов модел, чието мото гласи 'ние измисляме правилата сами'. Ако Аржентина е модел за това какво трябва да се направи при фалит, тогава ни очаква пълен хаос. Това е най-опасният модел“, допълва той.

Шапиро посочва, че САЩ ще предприемат мерки срещу Аржентина, тъй като страната „нееднократно е нарушавала международните норми“.

„Опитвали сме да решим проблема по съдебен път, но безуспешно. Ако не зачитат правилата на международната общност просто ще останат в изолация“.

Той изтъква, че САЩ ще блокират абсолютно всички заеми на международни институции за Аржентина.

Шапиро отбелязва, че не смята сегашната икономическа ситуация в Гърция за устойчива.

„Драстичните мерки за бюджетни икономии имат унищожителен ефект. Това забавя икономиката и създава проблеми. Въпреки това алтернативата е напускане на еврозоната, а тогава просто не може да прогнозираме какво ще се случи“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:58 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още