IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ раздаде нови 530 млрд. евро на банките при 1% лихва

Общо 800 банки от еврозоната са се възползвали от тригодишните евтини кредити

13:02 | 29.02.12 г. 22
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ раздаде нови 530 млрд. евро на банките при 1% лихва

Европейската централна банка е отпуснала кредити на банките в еврозоната в размер на 530 млрд. евро. Заемите са за срок от три години и с лихва от 1 на сто, а като обезпечение по тях са били предоставени държавни ценни книжа на страни от еврозоната.

От евтините кредити са се възползвали общо 800 банки от еврозоната. При предишния подобен аукцион, проведен през декември, банки от еврозоната получиха общо 489 млрд. евро заеми.

Обявяването на резултатите от новата програма за дългосрочно кредитиране на банките от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) може да предизвикат разпродажби на фондовите борси, предупреждават анализатори.

„Рисковете са по посока спад“, коментира Марк Оствалт от Monument Securities за CNBC. “Както и в случая с Гърция, залозите са да се случи нещо голямо. Рисковете обаче остават. Краят на месеца е, а заради големите ръстове на фондовите борси и високата доходност по държавните облигации мнозина ще потърсят извинение да продават“, обяснява Оствалт.

Съобщението на ЕЦБ от 8 декември, че на банките от еврозоната ще бъде предложено неогранчиено количество тригодишни кредити при лихва 1 на сто предизвика двумесечно рали при цените на активите.

Причината е, че бяха решени средносрочните проблеми с финансирането на банките, което премахна риска от системна криза, подобна на тази при банкрута на Lehman Brothers.

Като резултат от операцията рисковият апетит се увеличи, кредитните спредове се свиха, а печалбите на инвестиционните банки от търговски операции нараснаха значително.

„Резултатите от действията на ЕЦБ ще бъдат почти толкова важни за САЩ, колкото са и за Европа“, посочват от Bank of America Merrill Lyunch.

След предишния аукцион цената на италианските облигации се е вдигнала с 9%, акциите на Societe Generale са поскъпнали с над 20%, а тези на германската банка Commerzbank са повишили с 31 на сто, подкрепяйки DAX към ръст от 14%.

„Няма място за съмнение, че решението на ЕЦБ да вкара в банковия сектор на еврозоната близо половин трилион евро през декември имаше дълбоко значение за пазара. То позволи на президента на институцията Марио Драги да заключи, че големият кредитен срив е избегнат“, казва Найл Мелър от BNY Mellon.

Биковете се надяват, че банките ще решат ликвидните си проблеми чрез действията на ЕЦБ и ще инвестират в облигации на периферните страни от еврозоната в преследване на добра доходност. Именно такива бяха ефектите от първата операция по дългосрочно кредитиране.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Какво измерва растежа?Може ли да се контролира инфлацията от ЕЦБ да е винаги 2% годишно?Кой друг освен ЕЦБ може да създава инфлация?Ако има и други които могат да жонглират с инфлацията, кои са те и кой ги контролира тях?Оставам с впечатлението, че умишлено се създава прекалено голяма инфлация или понякога се стига до дефлация. Защо се прави тази гимнастика, тя най-много вреди на хората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Голямата част от тези пари ще отидат на пазарите на суровини и бензинът, дизелът, житото, месото и т.н. ще поскъпват, което ще ни влошава живота. Изброих енергия и храни, които методиките за инфлация не отчитат в основния индекс на потребителските цени.Така инфлацията фактически ще расте, а по методиките ще е 2%. Парите ще са подложени на стопяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
Дори да си прав , макар че се съмнявам , защото истинската информация не се знае от такива като теб - индиректно всичко работи!Западните Банки вземат евтини кредити и се конкурират помежду си към БГ банките - която предложи най-ниска лихва - от нея вземат БГ банките--------------не вярвай на всичко което се твърди...водата тече от високото към ниското - парите също имат една посока - от евтиното към Скъпото (лихви в Еврозоната - 3-4 %) към БГ - лихви 7-8 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ivativ
преди 12 години
Бихте ли казали кои са български банки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
rootoffselo
преди 12 години
Парадокса се изразява в следното. Значи в момента ипотечните кредити в евро се дават с лихва от порядъка на 8 - 9%, като в този процент включвам и такси и т.н. В същото време банките получават кредити с лихва от 1 %. Ако това не е пладнешки обир, здраве му кажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още