fallback

ЕЦБ раздаде нови 530 млрд. евро на банките при 1% лихва

Общо 800 банки от еврозоната са се възползвали от тригодишните евтини кредити

13:02 | 29.02.12 г. 22
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка е отпуснала кредити на банките в еврозоната в размер на 530 млрд. евро. Заемите са за срок от три години и с лихва от 1 на сто, а като обезпечение по тях са били предоставени държавни ценни книжа на страни от еврозоната.

От евтините кредити са се възползвали общо 800 банки от еврозоната. При предишния подобен аукцион, проведен през декември, банки от еврозоната получиха общо 489 млрд. евро заеми.

Обявяването на резултатите от новата програма за дългосрочно кредитиране на банките от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) може да предизвикат разпродажби на фондовите борси, предупреждават анализатори.

„Рисковете са по посока спад“, коментира Марк Оствалт от Monument Securities за CNBC. “Както и в случая с Гърция, залозите са да се случи нещо голямо. Рисковете обаче остават. Краят на месеца е, а заради големите ръстове на фондовите борси и високата доходност по държавните облигации мнозина ще потърсят извинение да продават“, обяснява Оствалт.

Съобщението на ЕЦБ от 8 декември, че на банките от еврозоната ще бъде предложено неогранчиено количество тригодишни кредити при лихва 1 на сто предизвика двумесечно рали при цените на активите.

Причината е, че бяха решени средносрочните проблеми с финансирането на банките, което премахна риска от системна криза, подобна на тази при банкрута на Lehman Brothers.

Като резултат от операцията рисковият апетит се увеличи, кредитните спредове се свиха, а печалбите на инвестиционните банки от търговски операции нараснаха значително.

„Резултатите от действията на ЕЦБ ще бъдат почти толкова важни за САЩ, колкото са и за Европа“, посочват от Bank of America Merrill Lyunch.

След предишния аукцион цената на италианските облигации се е вдигнала с 9%, акциите на Societe Generale са поскъпнали с над 20%, а тези на германската банка Commerzbank са повишили с 31 на сто, подкрепяйки DAX към ръст от 14%.

„Няма място за съмнение, че решението на ЕЦБ да вкара в банковия сектор на еврозоната близо половин трилион евро през декември имаше дълбоко значение за пазара. То позволи на президента на институцията Марио Драги да заключи, че големият кредитен срив е избегнат“, казва Найл Мелър от BNY Mellon.

Биковете се надяват, че банките ще решат ликвидните си проблеми чрез действията на ЕЦБ и ще инвестират в облигации на периферните страни от еврозоната в преследване на добра доходност. Именно такива бяха ефектите от първата операция по дългосрочно кредитиране.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още