fallback

Гръцкият парламент прие съкращаване на бюджетните разходи с 3,2 млрд. евро

Предвижда се минималната заплата в частния сектор да бъде намалена с 22% - от 751 на 586 евро

11:23 | 29.02.12 г. 3

Гръцкият парламент прие пакет за съкращаване на разходите в бюджета за 2012 г. на обща стойност 3,2 млрд. евро, съобщи АП.

Общо 202-ма гръцки депутати подкрепиха орязването на харчовете, за да направи страната им следващата стъпка в замяна на новата спасителна програма за 130 млрд. евро. Против мерките гласуваха 80 от гръцките народни представители.

Предвижда се минималната заплата в Гърция, която в момента е в размер на 751 евро за частния сектор, да бъде намалена с 22% до 586 евро със задна дата от 14 февруари, допълва агенцията. За заетите под 25-годишна възраст обаче минималното възнаграждение се орязва с една трета.

Властите в Атина налагат лимит и при колективните договорки за възнагражденията и променят процеса на трудовия арбитраж. Някои от мерките ще продължат да действат докато безработицата в страната не падне под 10 на сто.

Държавните пенсии над 1 300 евро се съкращават с 12%, орязват се и заплатите в публичния сектор, включително на полицаите и пожарникарите.

Разходите за пенсии ще бъдат намалени с 400 млн. евро, а за образование и здравеопазване – с повече от 170 млн. евро. Субсидиите за държавната здравна система ще бъдат орязани с 500 млн. евро, а разходите за лекарства – с 570 млн. евро. Допълнителни 400 млн. евро ще бъдат съкратени от бюджета за отбрана.

Ревизира се и бюджетът на Гърция за настоящата година, като прогнозата за дефицита в хазната се увеличава на 6,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната от първоначално предвидените 5,4%.

Предстои в сряда гръцките депутати да гласуват законопроект, с който всички икономически мерки да бъдат приложени на практика.

Съкращенията на публичните разходи предизвикаха вълна от недоволство в Гърция. Във вторник стотина униформени полицаи, работници от бреговата охрана и представители на синдикатите в противопожарната служба протестираха пред парламента в Атина. Групата изгори и германския флаг от времето на нацизма, тъй като именно Германия настояваше най-много за прилагането на тежките икономически реформи в замяна на второ спасително финансиране.

Вчера председателят на Европейския парламент Мартин Шулц беше на посещение в гръцката столица. В речта си той подчерта, че страната трябва да остане в еврозоната.

„Трябва да направим всичко възможно да предотвратим колапса на еврото“, коментира Шулц, като допълни, че гръцкото правителство трябва да предприеме и мерки за насърчаване на растежа, а не само орязване на разходите.

Днес премиерът на Гърция Лукас Пападимос ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Двамата ще обсъдят възможностите за връщане на гръцката икономика към растеж, отбелязва Bloomberg.

Миналата година БВП на Гърция се сви с 6,8% и се очаква и през 2012 г. да отбележи спад за пета поредна година.

Синдикатите в Гърция планират нов протест днес пред службите на Европейската комисия в Атина. Демонстрацията е част от общоевропейското движение срещу икономическите мерки и свиването на разходите, като шествия се очакват в Мадрид и Лисабон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:43 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още