fallback

Доходността по италианските облигации се понижи след ключов аукцион

Италия продаде ДЦК за 6,25 млрд. евро, включително книжа с матуритет през септември 2022 г.

16:41 | 28.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Доходността по 10-годишните италиански ДЦК падна до най-ниското си ниво от август след аукцион, на който инвеститорският интерес и перспективата за нова ликвидна инжекция от Европейската централна банка (ЕЦБ) помогнаха на Рим да достигне горната граница на заложения рейндж, съобщава Ройтерс.

Италия продаде ДЦК за 6,25 млрд. евро, включително книжа с матуритет през септември 2022 г. Доходността по 10-годишните италиански облигации се понижи до 5,5% от 6,08% в края на януари. Обемът на продажбите достигна 3,75 млрд. евро, като търсенето надхвърли предлагането 1,4 пъти. То беше същото и при доста по-малката разпродажба през януари.

Италианското финансово министерство продаде и облигации с матуритет през май 2017 г. при доходност от 4,19% - най-ниската от май 2011 г. насам. При последния аукцион в края на януари доходността по 5-годишните италиански ДЦК достигна 5,39%.

Според анализаторите утре италианските банки ще се възползват масово от евтините 3-годишни заеми на ЕЦБ. По данни на централната банка през януари те са изкупили рекордно количество ДЦК на страни от еврозоната.

Първото предлагане на заеми на ЕЦБ беше проведено на 21-и декември.

Въпреки че има по-голяма вероятност заемите от ЕЦБ да бъдат използвани за изкупуване на краткосрочни облигации, програмата на централната банката успя да разведри климата на европейските облигационни пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:55 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още