fallback

Срещата на лидерите на страните от еврозоната е отменена

ЕЦБ прекрати временно приемането на гръцки държавни облигации като допълнителна гаранция за получаване на кредити

13:12 | 28.02.12 г.

Срещата на високо равнище на лидерите на държавите-членки на еврозоната, която трябваше да се проведе след срещата на лидерите на Европейския съюз на 2 март, е отменена заради разногласия между германските власти и тези в други държави от валутния съюз, съобщи AFP, като се позова на правителствен източник, предаде РИА Новости.

„Срещата на високо равнище на еврозоната бе отменена“, е заявил един от източниците на френската агенция.

Очакваше се на нея да бъде обсъден въпросът за увеличаване на размера на фондовете за спасителна финансова помощ – временният Европейски инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) и постоянния  Европейски механизъм за стабилност (ЕМС).

По думите на източника на AFP Германия не желае да обсъжда този въпрос.

В момента действа само ЕИФС, който финансира помощта за Ирландия и Португалия. От средата на годината към него ще се присъедини и ЕМС, като общият размер на финансовия им фонд ще бъде 750 млрд. евро.

Междувременно Европейската централна банка временно прекрати приемането на гръцки държавни облигации като допълнителна гаранция за получаване на кредити, съобщи ИТАР-ТАСС.

Днешният ход на ЕЦБ дойде, след като международната рейтингова агенция Standard & Poor`s понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция до ниво „частичен фалит“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:44 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още