IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Кругман: Гърция няма друга алтернатива освен да напусне еврозоната

През следващите 19 месеца със сигурност ще станем свидетели на рецесия в Европа и нов, този път неприкрит, фалит на Гърция, прогнозира икономистът

12:24 | 28.02.12 г. 16
Автор - снимка
Създател
Пол Кругман: Гърция няма друга алтернатива освен да напусне еврозоната

Гърция се доближава до момента, в който няма да има друга алтернатива освен да напусне еврозоната, тъй като наложените й бюджетни икономии спъват икономическото й възстановяване, казва носителят на нобелова награда за икономика Пол Кругман, цитиран от Bloomberg.

“Въпреки че сътресението ще е изключително силно, Гърция скоро няма да има друга алтернатива“, посочва Кругман, който е и професор по икономика от Университета в Принстън.

Вчера германският парламент одобри втория спасителен пакет за Гърция, като част от по-широк план за овладяване на дълговата криза в региона, договорен по-рано този месец.

Рейтинговата агенция Standard&Poor's пък понижи кредитния рейтинг на Гърция от СС на SD (selective default - частичен фалит), след което ЕЦБ временно преустанови приемането на гръцки ДЦК като обезпечение по кредити.

На срещата си в Мексико финансовите министри на страните от Г-20 отказаха допълнително финансиране чрез Международния валутен фонд (МВФ), докато страните от еврозоната не предоставят собствени средства.

Кругман изтъква, че Португалия, която наред с Ирландия и Гърция получава международна помощ, не е в същото положение като Гърция и че „с малко късмет никога няма да бъде“.

Въпреки това „не е за вярване“, че Лисабон ще успее да се върне на облигационните пазари през 2013 г., допълва икономистът.

Това ще е „твърде невероятно“, коментира той. „Какво може да се случи през следващите 19 месеца? Основните събития, на които със сигурност ще станем свидетели са рецесия в Европа, нов, този път неприкрит, фалит на Гърция и вероятното изгонване на страната от еврозоната. Никое от тези събития няма да облекчи положението на Португалия.“

На въпрос за евентуална китайска подкрепа за еврозоната Кругман изтъква, че такава не е необходима, тъй като ресурсите за решаването на дълговата криза „са налични в Европа“.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „засега обсъждане на евентуалното разширяване на временния и постоянния фонд за стабилност на еврозоната не е необходимо, тъй като доходността по италианските и испанските облигации е ниска".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Не е нужно цяла европа да носи тежестта на гръцките грешки. вън от зоната, драхма, хиперинфлация, финансов борд. нека сами си носят тежестта, както ние го правим от време луканово досега. те и без това със закон приеха, че няма да плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Zdrasti
преди 12 години
пални глупости си написал, не си ли даваш сметка че тези хора са живяли години наред в измислен свят с нереално високи доходи, ако ецб им изкупи дълга и те продължат да харчат в същия темп, само ще се допринесе за сриване на еврото и висока инфлация. просто тези държави трябва да са научат да живеят по скромнно , спрямо реалната им продуктивност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
sashev
преди 12 години
Кругман е прав. А дългът не трябва да се изкупува от ЕЦБ, защото това ще зарази цялата европейска икономика. Това е Морален риск. Същото ще поискат и Потугалия, Испания, Италия и т.нат. И къде ще е отговорността на инвеститорите и на държавата? И отново, защо някой друг да носи отговорността и тежестта? В дългосрочен план това ще е пагубно. Представете си, че някой институционален инвеститор изкупи целия дълг на Гърция и след това й го опрости. За няколко години това ще е добре, но в рамките на 10-15 години новия дълг ще надмини настоящите нива, защото за Гърците ще си остане по-лесно да се движат по сегашния икономически коловоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
supertrader
преди 12 години
За съжаление единственния , пряк и бърз път по който Европа има шанс да излезе от ситуацията се блокира от Германия. Вместо ЕЦБ честно и почненно да изкупи целия дълг на дължавите и той да се ликвидира , те натискат държателите на държавен дълг да го продават на 70% от стойността му. ЕЦБ има ход - купува тези книги и ги превръща в свои облигации , дългът продължава да съществува за държавите и те си го плащат , но ЕЦБ го покрива чрез своите облигации и лихвата му ще падне драстично...Чак тогава икономиката може да започне да се възтановява , това ще окаже натиск върху еврото и ще го обезцени може би..малко вероятно е да го обезцени с повече от 30-40% , като дори е вероятно възтоновяване след това. Политиката на Германия и ЕЦБ ще разсипе ЕЗ - еврото. Кругман е прав , те отлагат и задълбочават проблема и буквално злоупотребяват.Ще съсипят и без това разсипаните ни икономики..безработицата ще хвърчи защото те и поставят страхотен двигател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
rookie trader
преди 12 години
Защото, на тези мизерници всякак им се иска еврозоната да не живне. И при всеки изглед за раздвижване, излизат 5- 6 такива да обясняват как нямало да стане работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
lyusien
преди 12 години
Защо пък точно през следващите 19 месеца Защо този професор не си гледа американската икономика Бъдещето на Европа е в ръцете на европеиците Просто немци французи българи румънци холандци поляци трябва да се чувства и да мислят по-вече като европеици а не като отделни нации Чаоо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още