fallback

Пол Кругман: Гърция няма друга алтернатива освен да напусне еврозоната

През следващите 19 месеца със сигурност ще станем свидетели на рецесия в Европа и нов, този път неприкрит, фалит на Гърция, прогнозира икономистът

12:24 | 28.02.12 г. 16
Автор - снимка
Създател

Гърция се доближава до момента, в който няма да има друга алтернатива освен да напусне еврозоната, тъй като наложените й бюджетни икономии спъват икономическото й възстановяване, казва носителят на нобелова награда за икономика Пол Кругман, цитиран от Bloomberg.

“Въпреки че сътресението ще е изключително силно, Гърция скоро няма да има друга алтернатива“, посочва Кругман, който е и професор по икономика от Университета в Принстън.

Вчера германският парламент одобри втория спасителен пакет за Гърция, като част от по-широк план за овладяване на дълговата криза в региона, договорен по-рано този месец. Рейтинговата агенция Standard&Poor's пък понижи кредитния рейтинг на Гърция от СС на SD (selective default - частичен фалит), след което ЕЦБ временно преустанови приемането на гръцки ДЦК като обезпечение по кредити.

На срещата си в Мексико финансовите министри на страните от Г-20 отказаха допълнително финансиране чрез Международния валутен фонд (МВФ), докато страните от еврозоната не предоставят собствени средства.

Кругман изтъква, че Португалия, която наред с Ирландия и Гърция получава международна помощ, не е в същото положение като Гърция и че „с малко късмет никога няма да бъде“.

Въпреки това „не е за вярване“, че Лисабон ще успее да се върне на облигационните пазари през 2013 г., допълва икономистът.

Това ще е „твърде невероятно“, коментира той. „Какво може да се случи през следващите 19 месеца? Основните събития, на които със сигурност ще станем свидетели са рецесия в Европа, нов, този път неприкрит, фалит на Гърция и вероятното изгонване на страната от еврозоната. Никое от тези събития няма да облекчи положението на Португалия.“

На въпрос за евентуална китайска подкрепа за еврозоната Кругман изтъква, че такава не е необходима, тъй като ресурсите за решаването на дълговата криза „са налични в Европа“.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „засега обсъждане на евентуалното разширяване на временния и постоянния фонд за стабилност на еврозоната не е необходимо, тъй като доходността по италианските и испанските облигации е ниска".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още