fallback

Атина предлага 3,68% лихва по новите облигации с матуритет през 2021 г.

На размяна подлежат облигации на стойност около 206 млрд. евро с обща отстъпка от 53,5% без отчитане на лихвата

12:40 | 25.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Гърция обеща среден лихвен процент от 3,68 по новите облигации с погасяване до 2021 г. и 4,3% за тези до 2042г. Това се казва в условията на официалното предложение на Атина към частните инвеститори по размяната на старите гръцки облигации с нови с цел отписване на дълг от 107 млрд. евро, съобщава ИТАР-ТАСС.

В хода на тази операция се предполага, че инвеститорите ще загубят до 75% от активите си, вложени в старите гръцки облигации, но в случай на неконтролируем банкрут на Гърция те биха загубили всичко.

Според условията на сделката, която е безпрецедентна по своя мащаб в световната историята, на размяна подлежат облигации на стойност около 206 млрд. евро с обща отстъпка от 53,5% без отчитане на лихвата.

На частните инвеститори е предложено да обменят старите облигации срещу пакет ценни книжа, включващ нови гръцки облигации на номинална стойност 31% от старите облигации, облигации на Европейския фонд за финансова стабилност със срок на погасяване до 2 години на стойност 15% от старите облигации, а също отделни ценни книжа с доходност, която е обвързана с темповете на растеж в Гърция.

След обявяването от правителството на официалното предложение за суаповата сделка с облигации, инвеститорите получиха около 10 дни да отговорят дали ще участват в нея.

По думите на министъра на финансите Евангелос Венизелос операцията по размяната на ценни книжа трябва да приключи до 12 март. На 20 март Гърция трябва да погаси облигации на стойност 14,5 милиарда евро, които тя се надява вместо да плати с налични средства да преструктурира в рамките на суаповата сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още