fallback

Европейски инвеститори поискаха да бъдат извадени от сделката с Гърция

Все още не е ясно дали размяната на старите дългове с нови реално ще бъде осъществена успешно

21:34 | 24.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Лобистка група, представляваща европейски частни инвеститори, поиска от гръцкото правителство да ги изключи от предстоящoто опрощаване на дълговете на страната, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Етнос".

„Смятаме, че е особено несправедливо частни лица от ЕС да бъдат третирани по един и същи начин с институционалните инвеститори, тъй като частни лица не са участвали в преговорите по отписване на гръцкия дълг и често загубите им не идват от данъчното облагане, както това е валидно за институционалните инвеститори”, пише Гийом Прас, генерален секретар на Euroshareholders

Това е една от организациите, представляваща около 30 национални акционерни дружества в писмо до гръцкия премиер.

Същата организация иска да изключите частните притежатели на акции от принудителното участие в отписването или поне да гарантирате, че частните инвеститори на ЕС ще имат възможност да приспаднат загубите от данъците им, заяви Прас.

Около 1 на сто от гръцкия дълг се намира в ръцете на частни дребни инвеститори, каза представител на германското акционерно лоби DSW, което се представлява от Euroshareholders.

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос заяви вчера в парламента, че местните дребни инвеститори ще бъдат обезщетени по някакъв начин, но не в рамките на програмата за размяна на облигации.

В същото време днес Гърция отправи официална покана към частните инвеститори за участие в процедурата за размяна на облигации, с която ще бъдат отписани 107 милиарда евро от дълга на страната, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Сделката е основна част от спасителния план на Европейския съюз и Международния валутен фонд на стойност 130 милиарда евро, който има за цел да спаси Гърция от фалит.

Министерството на финансите на Гърция отправи официално предложение към банките и другите инвестиционни фондове, съгласно което кредиторите са призовани да приемат загуби от 53,5 процента от номиналната стойност на притежаваните от тях облигации в замяна на нови с по-дълъг падеж.

Успехът на сделката зависи от високото ниво на участие, посочва АП.

Съгласно поканата до 10 дни притежателите на облигации ще трябва да заявят участието си. Очаква се на 9 март да приключи заявяването на доброволно участие в сделката.

Неясно е все още, ако в размяната не се включат 66,6 процента от всички кредитори на Гърция, дали в нея ще участва Европейската централна банка, която притежава облигации на стойност 50 милиарда евро.

Сделката за дълга приключва на 12 март. След като размяната на облигации приключи, се предвижда на 14 март да бъде одобрена цялостната програма за подпомагане на Гърция, а пет дни по-късно - на 19 март, да бъде подписано новото кредитно споразумение, на базата на което Атина ще получи втори спасителен заем в размер на 130 милиарда евро. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:43 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още