fallback

Петък донесе ръст на борсите в Европа

Финансовият сектор и петролните компании бяха в основата на повишението

19:20 | 24.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето от водещите борсови индекси в Западна Европа приключиха последната за седмицата сесия с повишения. В основата на ръстовете бяха банките и представителите на петролния сектор, пише MarketWatch.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 напредна с 0,26 на сто, прекъсвайки серията си от три поредни дневни понижения. Като цяло седмицата премина без ясна посока, като настроенията на инвеститорите се смениха нееднократно.

Днес в Германия основният индекс DAX се повиши с 0,8 на сто до 6 864 пункта. Сред най-силните компоненти на бенчмарка днес бе Deutsche Bank, като акциите на финансовата институция поскъпнаха с 4,6 на сто. С 1,2 на сто пък се вдигна пазарната капитализация на SAP след решение за увеличение на годишния дивидент.

Във Франция CAC 40 напредна с 0,6 на сто до 3 467 пункта. Акциите на Total поскъпнаха с 0,8 на сто, докато пазарната капитализация на Societe Generale скочи с 6,2 на сто. С 1,7 на сто пък повишиха цената си акциите на BNP Paribas.

За разлика от двата водещи индекса в Германия и Франция, на Острова FTSE 100 понижи стойността си с 0,05 на сто днес, за да завърши седмицата при 5 931 пункта.

Значителен ръст днес записа курса на еврото, което достигна най-високото си ниво срещу долара от началото на декември насам.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:11 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още