fallback

Драги остава оптимист за Гърция

Президентът на ЕЦБ не очаква частните кредитори да бъдат принудени да участват в „подстригването“

20:58 | 23.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги смята, че на Гърция няма да се наложи да принуждава кредиторите да участват в „подстригването“ на дълга. Въпреки че искането за намаляване на вземанията бе увеличено, той очаква доброволно съгласие. В интервю за германския Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Драги все пак добавя, че като сила за натиск при „определени условия“ може да се ползват специални клаузи с обратно действие (CAC).

Драги пояснява изрично, че ЕЦБ няма да приема лесно гръцки облигации като обезпечение, ако рейтинговите агенции снабдят страната след „подстригването“ с рейтинг  Selective Default (статут за временна невъзможност за плащане). 

Като временно решение тогава спасителният фонд EFSF можел да отпусне допълнително средства на стойност 35 млрд. евро, за да може ЕЦБ и централните банки на страните-членки на еврозоната да продължат да купуват гръцки облигации.

„Ние не сме на МВФ на Европа. Нашият приоритет е да поддържаме ценовата стабилност в еврозоната", допълни президентът на ЕЦБ. Той също така пояснява, че не вярва да се стигне до разхлабване на правилата за обезпечение.

Същевременно Драги призова политиците в Атина, предвид на предстоящите избори, стриктно и правилно да изпълняват договорената с Тройката от ЕЦБ, МВФ и ЕС спестовна програма.

„От решаващо значение е новото правителство да се отнася отговорно към програмата, както старата“. Същевременно той защити въвеждането на блокирана сметка за гръцкия държавен дълг: „Когато се организира една толкова голяма субсидия, имаме нужда от солидна гаранция, за да се съхрани риска на възможно най-ниско ниво“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:53 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още