fallback

Огромните частни дългове поставят ново препятствие пред еврозоната

Проблемът е особено тежък в Испания и Португалия и има по-голямо значение от държавния дълг на двете страни, смята анализатор

07:48 | 24.02.12 г. 3

Дори да пренебрегнем пределното съсредоточаване на пазарите към дълговете на Гърция и други държави от еврозоната, нарастват опасенията за болезнено бавния напредък, който осъществява Европа в захващането с проблема за доста по-големия дълг на корпорациите и домакинствата, посочва Ройтерс.

При положение, че мерките на строги икономии насочват към слаб ръст, ако не и към откровена рецесия, рискът е, че бремето по обслужването на задълженията може само да нараства, довеждайки до ръст на лошите кредити. В центъра на вниманието тогава ще попадне способността на банките да поемат загуби и може ли да се обърнат за помощ към своите правителства.

Прекалено голямата задлъжнялост не е ограничена само в периферията на еврозоната. Дълговете на частния сектор в Дания, Швеция и Холандия надхвърлят доста безопасния праг от 160% от брутния им вътрешен продукт, установен от Европейската комисия в рамките на новия опит за разкриване и коригиране на рискови макроикономически дисбаланси.

При Холандия с основна заслуга за това са жилищните заеми, повишаващи се с над 7% годишно от 2000 г. насам, тъй като  заемополучателите имат предимството да извадят вноските си по ипотеки от сумите за данъчно облагане, посочва управителят на холандската централна банка и член на управителния съвет на Европейската централна банка Клаас Кнот.

„Според мен високият показател за ипотечния дълг е сред най-големите опасности за холандската икономика“, заяви Кнот наскоро в реч в Лондон.

До известна степен дългът не просто подпомага ръста, той е жизнено необходим. Но явно в случая става въпрос за прекалено много от него.

Според ЕК не по-малко от 15 държави-членки на Европейския съюз са надхвърлили прага от 160% от БВП, като начело е Ирландия с 341%.

В скорошен работен доклад на Банката за международни разплащания (БМР) се посочва, че когато публичният дълг нарасне от 85% на 95% от БВП, тенденцията за икономически ръст може да се забави с над една десета от процентния пункт. За корпоративния дълг болезненият праг е близко до 90% и икономическият удар е по-лек, докато най-доброто предположение на БМР за дълговете на домакинствата е, че пределната точка е около 85% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:31 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още