fallback

Ирландия вече иска да набере 3 млрд. евро от продажбата на държавни активи

Част от средствата ще бъдат инвестирани в икономиката, за да се стимулира ръстът, а останалите ще осигурят изплащане на дълговете

21:41 | 22.02.12 г.

Ирландското правителство увеличи поставената цел за продажба на държавни активи с 50% до 3 млрд. евро при представянето на последния списък с дялове в дружества, които ще бъдат приватизирани, съобщи Ройтерс.

По-голямата част от средствата ще постъпят от продажбата на държавен дял в Bord Gais, докато обявената по-рано продажба на миноритарния дял в най-ценния актив, Irish Electricity Supply Board, отсъства от списъка.

Остават съмненията кога правителството може да продаде дела в Aer Lingus, като плановете са продажбата да бъде задържана до появата на по-добри условия на пазара.

Предишната цел бе набирането на 2 млрд. евро, но бе дадено да се разбере, че тя може да бъде увеличена след постигане на одобрение за използването на част от постъпленията за инвестиране в икономиката на страната, както и за изплащане на дълговете.

От правителството обявиха, че една трета от получените средства от продажбата на активи ще бъдат вложени за стимулиране на ръста, но повториха за пореден път, че няма да се поддадат на натиск за бързи продажби.

„Не възнамеряваме да мамим данъкоплатците, но и не смятаме да отлагаме“, заяви ирландският министър на публичните разходи Брендън Хаулин. Той добави, че продажбата на подразделението на Bord Gais ще осигури по-голямата част от 3-те млрд. евро, като продажбата няма да включва системите за пренос и разпространение на газ, които ще останат собственост на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:40 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още