fallback

Испания ще поиска от ЕС да й разреши по-голям бюджетен дефицит

Слабите макроикономически данни няма да позволят отрицателното салдо на страната да се понижи до заложените за 2012 г. 4,4%

15:55 | 22.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател

Испания възнамерява да поиска от Европейския съюз (ЕС) разрешение през 2012 г. бюджетният й дефицит да надхвърли 5% от брутния вътрешен продукт на страната (БВП), съобщава MarketWatch, цитирайки електронното издание на испанския El Pais. 

Позовавайки се на източници, близки до правителството в Мадрид, изданието посочва, че испанският премиер Мариано Рахой и финансовият министър Луис де Гуиндос ще отправят искането в следващите 10 дни.

Според тях слабите макроикономически данни няма да позволят бюджетният дефицит на страната да се понижи до заложените за 2012 г. 4,4%, от 8% за 2011 г. - знак, че свиването на испанската икономика вероятно ще се окаже по-сериозно от очакваното, а увеличаването на безработицата - по-драстично.

В четвъртък Европейската комисия (ЕК) ще представи икономическата си прогноза за региона, като очакванията за Испания „със сигурност ще бъдат по-песимистични“, отколкото през есента, коментира Гуиндос.

Говорител на испанското икономическо министерство заяви, че поетите от страната ангажименти за бюджетни икономии са „категорични“ и че до края на годината правителството възнамерява да положи дори още по-големи усилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още