fallback

Чарлз Далара: Частните кредитори на Гърция реално ще поемат загуби от над 70%

За огромното мнозинство от тях обаче ползата от избягването на хаотичен подход доминира, констатира шефът на Института за международни финанси

17:19 | 21.02.12 г. 2

Споразумението частните собственици на гръцки държавни облигации да поемат загуби от 53,5% като част от втория спасителен пакет на обща стойност 130 млрд. евро всъщност означава реални загуби от над 70%, заяви пред CNBC управляващият директор на Института за международни финанси Чарлз Далара, който представляваше групата на частните кредитори в преговорите по отписване на вземанията им.

“Приемането на загуба на нетна настояща стойност от малко над 70% всъщност би било доста привлекателно за инвеститорите. Огромното мнозинство от тези, с които говорихме, очакват, че изгодата от избягването на хаотичен подход ги облагодетелства“, каза Далара  

Източници, близки до сделката, са заявили пред Ройтерс, че загубите на частните държатели на гръцки дълг може да достигнат 74%.

Далара настоя, че спасителният финансов пакет за Гърция е положителен ход въпреки съобщенията, че гръцкото правителство обмисля гласуването на закон за налагане на загуби на притежателите на облигации, които няма да вземат участие в доброволната сделка за замяната на гръцки държавни ценни книжа.

Гръцкото министерство на финансите представи в свое съобщение предложение за законопроект, който ще приведе в действия клаузата за колективно действие по отношение на гръцките държавни облигации, които ще бъдат използвани за осъществяването на транзакцията с участието на частния сектор, ако това се наложи.

„Напълно убеден съм, че повечето инвеститори ще оценят сделката като привлекателна и нивото на участие ще бъде високо“, посочи Далара. Той подчерта, че сделката остава доброволна и че не се е консултирал с гръцкото правителство за въвеждането на клаузата за колективно действие.

Почти веднага след обявяването на споразумението обаче се появиха съобщения с критики, като основните бяха, че тя не допринася с нищо за преодоляването на липсата на ръст в гръцката икономика.

Изтекло в медиите съобщение разкрива резервите на международните кредитори на Гърция – Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд – в техен анализ на споразумението.

Съобщението предполага, че Гърция ще понижи дълга си само до 129% от брутния си вътрешен продукт до 2020 г., което е над целта от 120% и би наложило допълнителна финансова подкрепа. За някои анализатори това означава, че не може да се отхвърли възможността за трети спасителен пакет.

Управляващият директор за пазарните проучвания в Roubini Global Economics Арнаб Дас отхвърли дългосрочната жизнеспособност на плана за преодоляване на дългосрочните икономически проблеми на Гърция. 

„Тази сделка не е краят на историята. Тя ще отнеме част от напрежението от плащанията по дълга, но икономическото положение в Гърция ще продължи да бъде ужасно. Отново ще се натъкнем на този проблем“, твърди Дас.

Джеймс Алтъчър, управляващ директор във Formula Capital, бе унищожителен в критиката си за споразумението, заявявайки, че подобни споразумения и спасителни пакети е имало и преди.

„Чувствам се като в епизод от „Зоната на здрача“. Това 2010 г. ли е, или 2012 г., кого го е грижа? Току що отново отложихме нещата. Истината е, че Гърция е била подкрепяна от съседите си от 20 г. пр. Хр. - очакваме го от 2000 години. Страната вече е фалирала, това е по-лошо от фалит“, категоричен е Алтъчър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:24 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още