fallback

Гръцки професор: Атина върви по грешен път

Приетите от правителството реформи са закъснели с години, твърди професорът по социология от Атинския университет Георгиос Плиос

15:10 | 18.02.12 г. 3
Автор - снимка
Създател

„Гърция няма да излезе от кризата по начина, по който сега върви. Гърците няма да спрат да протестират“. Това е прогнозата на професора по социология от Атинския университет Георгиос Плиос, която той направи в интервю за предаването "Събота 150" на БНР. Според него приетите от правителството реформи са закъснели с години.

„Политиците в Гърция и не могат, и не искат да извадят страната от тази ситуация. Не искат, защото политиците са част от една върхушка, която използва държавата за собствен интерес. И заради това и не могат“, заяви Плиос.

Той е категоричен, че от началото на кризата в Гърция не е направено нищо за  преодоляването й, но веднага добави: „Въпреки това са направени много неща – намаляват се заплатите, намаляват се пенсиите, поставят се нови такси, а старите се повишават. Сметката се прехвърля на трудещите се и на пенсионерите, т.е. на обикновените граждани, а богатите не плащат нищо“.

Плиос добави също, че ако има истинска реформа в държавната администрация, това ще засегне нечии интереси.

Според режисьора Ангелос Панагу отговорността за положението в страната трябва да е споделена. „Опасна грешка е да бъдат обвинявани единствено партиите и политическата система и да бъде подценявана отговорността на обществото“, смята той. Панагу е категоричен, че мерките за икономии трябва да бъдат приети.

Изходът е труден и не зависи само от гърците. Ако не бъдат взети централни решения от Европа, следващото десетилетие ще е мъчително. Гърция само с един вид план "Маршал" може да бъде спасена, смята Панагу.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още