fallback

Германия иска да избегне двустепенно гласуване за Гърция

Гръцките лидери не разполагат с повече пространство за маневриране, коментират анализатори

12:05 | 17.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Германия иска финансовите министри от еврозоната да не разделят обсъждането на втория спасителен пакет за Атина от гласуването на доброволната замяна на гръцките облигации на срещата си следващата седмица в Брюксел, обявиха германски парламентаристи, цитирани от Bloomberg.

Ако Гърция удовлетвори условията за получаването на финансова помощ, европейските финансовите министри вероятно ще одобрят втория спасителен пакет заедно със сделката за замяна на гръцките ДЦК, посочват 3-ма депутати от партии, участващи в управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел. Говорител на финансовото министерство в Берлин отказа коментар.

Спорът за това как да се понижи дълговото бреме на Атина, като същевременно се договорят условията за отпускането на допълнителна помощ, се разрази на 15 февруари по време на телефонния разговор на финансовите министри на държавите от еврозоната. Дебатът възобнови перспективата за разделянето на двата проблема, посочват двама европейски представители, запознати с преговорите.

Сценарият, при който решението за отпускане на втори спасителен пакет се взима отделно от това за замяната на гръцките ДЦК, би повишил политическия риск, тъй като ще доведе до двойно гласуване в някои европейски парламенти.

Подобно решение би означавало и окончателна развръзка за съдбата на Гърция на срещата на европейските лидери на 1 и 2 март, тъй като няколко страни, сред които Холандия и Финландия, вече призоваха за отлагането на гласуването на новия спасителен пакет след гръцките парламентарни избори през април.

От друга страна замяната на гръцките облигации може да бъде осъществена единствено след като страните от ЕС одобрят отпускането на 30 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), в подкрепа на сделката.

Брюксел иска транзакцията по замяната на гръцкия дълг да бъде осъществена в периода 22 февруари – 9 март, посочват германските парламентаристи.

Докато споровете между Гърция и нейните кредитори продължават, дните до 20 март, когато Атина трябва да плати 14,5 млрд. евро – сума, с която гръцката хазна в момента не разполага - става все по-малко. Ако Атина не получи втори спасителен пакет, страната ще изпадне в хаотичен фалит.

„Очакваме гърците да изпълнят задълженията си“, казва заместник-финансовият министър в Берлин Щефан Кампетер. „В понеделник ще разберем, дали Гърция ще направи каквото е необходимо, или ние ще бъдем принудени да поемем по напълно различен път – път, който не е желателен“.

„Гръцките лидери не разполагат с повече пространство за маневриране, дори да им се иска да запазят минимална обществена подкрепа в навечерието на изборите през април, изтъкват Гилс Моек, Марко Стринга и Марк Уол, икономисти на Deutsche Bank в писмо до клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още