fallback

Гърция представи на кредиторите план за намаляване на разходите с 325 млн. евро

Над половината от икономиите са в секторите здравеопазване и отбрана, включително чрез намаляване на заплатите на военни и лекари

10:16 | 17.02.12 г. 8

Гърция е представила на тройката международни кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка допълнителен план за бюджетни съкращения за общо 325 млн. евро, без които те заплашваха да спрат финансовата си подкрепа, съобщи Атинската информационна агенция, цитирана от РИА Новости.

По данни на гръцката медия разходи за около 100 млн. долара ще бъдат съкратени от здравеопазването и отбраната. Около 45 млн. евро ще бъдат икономисани от понижаване на минималната пенсия, а между 20 и 30 млн. евро – от орязване на натрупващите се пенсионни осигуровки.

40 млн. евро ще дойдат от съкращения в помощите за многодетни родители. Орязването на заплатите на лекарите и военните ще осигури икономии от 90 млн. евро, а с около 20 млн. евро ще бъдат намалени текущите разходи на гръцкото правителство.

Планира се законът за допълнителните съкращения да бъде гласуван в парламента на страната до 29 февруари.

Гръцкият парламент вече одобри програма за бюджетни икономии за следващите няколко години, срещу която Гърция трябваше да получи втори спасителен финансов пакет от ЕС и МВФ на стойност 130 млрд. евро и отписване на 100 млрд. евро от дълга на страната, притежаван от частните кредитори.

За настоящата година програмата за икономии включваше намаляване на бюджетните разходи с 3,5 млрд. евро, но за 300 млн. от тях не бе посочено откъде ще дойдат.

Лидерите на държавите от еврозоната оказаха сериозен натиск върху Гърция по въпроса, като отмениха планираното за сряда заседание на Еврогрупата, което трябваше да одобри споразумението за втория спасителен пакет, докато балканската държава не посочи откъде ще бъде направено съкращаването на бюджетните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:37 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още